20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalChina insistă să se respecte cutuma istorică privind numirea noului Dalai Lama

China insistă să se respecte cutuma istorică privind numirea noului Dalai Lama

Ambasadorul american însărcinat cu libertatea religioasă Sam Brownback a pledat vineri ca ONU să joace un rol în desemnarea viitorului Dalai Lama, în timp ce actualul Dalai Lama, Tenzin Gyatso, este în vârstă de 84 de ani.

Activiştii tibetani şi Beijingul ştiu că decesul său ar putea aplica o lovitură căutării autonomiei regiunii tibetane, aflată sub controlul regimului comunist din 1951.

Autorităţile chineze ar putea atunci să se însărcineze să-i identifice succesorul, în speranţa de a desemna pe cineva mai înclinat să accepte acapararea Beijingului.

Budiştii tibetani aleg în mod tradiţional un Dalai Lama printr-o căutare spirituală care poate dura mai mulţi ani, în care un comitet itinerant caută semne care să arate că un copil mic poate fi reîncarnarea ultimului lider spiritual.

Acest proces ”este vechi de câteva secole”, a subliniat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Reîncarnarea lui Dalai Lama este necesar, aşadar, ”să respecte legile şi reglementările ţării, dar şi ritualurile religioase şi cutuma istorică”, a pledat el.

Geng a acuzat Statele Unite de faptul că ”se amestecă în afacerile interne ale Chinei sub pretextul libertăţii religioase”.

Tentativa americană cu privire la ONU ”este sortită eşecului şi se va lovide opoziţia comunităţii internaţionale”, a dat el asigurări.

China dispune de un drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă