18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCIA declasifică informații secrete din timpul Războiului Rece

CIA declasifică informații secrete din timpul Războiului Rece

Documentele prezintă şi modul cum erau folosiţi corbi pentru a plasa dispozitive de ascultare pe pervazele unor case şi cum delfinii erau antrenaţi pentru misiuni asemănătoare. CIA considera la acel moment că animalele îndeplinesc sarcini “unice” pentru operaţiunile pe care le desfăşura, scrie BBC conform News.ro.

În sediul central din Langley, Virginia, al CIA este un muzeu, din păcate închis în prezent pentur public. În timpul unei vizite pentru un interviu cu directorul de atunci al Agenţiei, reporterul BBC a văzut ceva neobişnuit printre numeroasele dispozitive de spionaj: replica unui porumbel de care era ataşată o cameră. 

Folosirea porumbeilor pentru comunicare datează de mii de ani, dar în timpul Primul Război Mondial aceştia au fost folosiţi pentru a colecta informaţii din domeniul intelligence. 

În Al Doilea Război Mondial o ramură a British intelligence – MI14(d) – a dezvoltat un serviciu secret bazat pe porumbei prin care păsările erau paraşutate în cutii deasupra Europei ocupate. Porumbeii aveau ataşat un chestionar.Peste 1.000 s-au întors cu mesaje care includeau detalii despre locuri în care se aflau rachete V1 şi radarele germane. 

Un mesaj din partea grupului de rezistenţă numit “Leopold Vindictive”, menţionează BBC, a întocmit un raport de 12 pagini care i-a fost trimis direct lui Churchill. După război, un reprezentant al “Pigeon Sub-Committee” a căutat soluţii pentru folosirea porumbeilor în timpul Războiului Rece. Dar cum cea mai mare parte a operaţiunilor britanice de spionaj erau blocate, CIA a preluat ideea de a trimite porumbei-spioni. 

Operaţiunea Tacana s-a dezvoltat începând cu anii ’60 şi viza pregătirea diferitelor animale, dar şi păsări migratoare care ar fi putut plasa senzori de depistare a armelor chimice sovietice. De asemenea, sunt dovezi că au fost făcute teste de stimulare a creierului câinilor de la distanţă, foarte multe detalii rămânând clasificate, precizează BBC. 

Operaţiunea Acoustic Kitty presupunea plasarea şi a unor pisici care aveau implantate dispozitive de ascultare. 

În anii ’60, documentele arată că CIA a folosit şi delfini pentru “străpungerea porturilor”, aflaţi sau nu sub control.  

Potrivit BBC, în Key West, Florida, o echipă de specialişti a încercat să determine delfini din specia “de sticlă” să atace nave inamice. Sau să poarte cu ei senzori care să depisteze submarinele nucleare sovietice ori să caute urme de arme radioactive şi biologice din apropierea unor obiective strategice. 

Până în 1967, CIA ajunsese să cheltuiască peste 600.000 de dolari (480.000 de lire sterline) pe trei programe – “Oxygas” pentru delfini, “Axiolite” care implica păsări şi “Kechel” cu câini şi pisici. 

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă