15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCine se află în spatele atacului asupra lui Serghei Skripal?

Cine se află în spatele atacului asupra lui Serghei Skripal?

Vil Mirzayanov, în vârstă de 83 de ani, a declarat că este convins că preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil, având în vedere că Rusia controlează cu stricteţe rezervele de Novichok şi că dezvoltarea neurotoxinei implică un proces prea complicat pentru un cetăţean obişnuit.

„Faptul că neagă Kremlinul nu înseamnă nimic, asta fac toţi criminalii”, a spus Mirzayanov într-un interviu la casa sa din Princeton, New Jersey, unde locuieşte în exil de peste 20 de ani.

Mirzayanov a spus că a petrecut mai mulţi ani testând şi îmbunătăţind Novichok, numele dat unui grup de arme chimice pe care Rusia le-a creat în secret în ultimele stagii ale Războiului Rece. Novichok este de zece ori mai puternică decât neurotoxina VX, cea folosită pentru a-l asasina pe fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Programul ruşilor a produs mai multe tone de Novichok. „Novichok a fost inventat şi studiat doar în Rusia. Nimeni nu ştia de acest lucru”, a spus Mirzayanov.

La începutul anilor ’90, pe măsură ce ţările începeau să semneze Convenţia Armelor Chimice, un tratat care avea ca scop prevenirea dezvoltării şi folosirii armelor chimice, Mirzayanov era nemulţumit că Rusia ascundea Novichok. El a fost concediat şi trimis la închisoare după ce a scris despre noua generaţie de arme chimice într-un articol, dar acuzaţiile au fost retrase în urma presiunilor venite din Vest. Mirzayanov s-a mutat apoi în Statele Unite, unde a publicat o carte în care a vorbit despre tot ce ştia în legătură cu programul de arme chimice al Rusiei de pe vremea Războiului Rece.

Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă