8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Sud și Japonia, soluționare întârziată la problema „femeilor de reconfortare”

Coreea de Sud și Japonia, soluționare întârziată la problema „femeilor de reconfortare”

Această chestiune afectează relaţiile bilaterale de decenii, în timp ce mulţi sud-coreeni o consideră un simbol al abuzurilor şi violenţelor comise de Japonia în timpul dominaţiei sale coloniale din 1910 până în 1945.

Majoritatea istoricilor estimează că până la 200.000 de femei, mai ales coreene dar şi chinezoaice, indoneziene şi din alte ţări asiatice, au fost înrolate cu forţa în bordelurile armatei imperiale.

În decembrie 2015, Coreea de Sud şi Japonia au ajuns la un acord “definitiv şi ireversibil” în virtutea căruia Japonia oferea “scuze sincere” şi plătea un miliard de yeni (7,5 milioane de euro) despăgubiri unei fundaţii pentru a ajuta puţinele “femei de reconfortare” sud-coreene rămase încă în viaţă. Dar acest acord, încheiat de guvernul conservator al fostei preşedinte ulterior destituite Park Geun-Hye, a fost criticat de o parte a opoziţiei sud-coreene. Actualul preşedinte de centru-stânga s-a angajat în timpul campaniei sale să îl reevalueze. Echipa specială însărcinată să îl studieze a concluzionat miercuri că acordul a fost încheiat în grabă.

“A fost confirmat faptul că acordul din 2015 (…) este foarte imperfect”, a declarat preşedintele într-un comunicat difuzat joi.

“Deşi a fost oficial aprobat de liderii ambelor ţări, vreau să subliniez că acordul nu rezolvă problema +femeilor de reconfortare+”, a adăugat el.

Deşi “regretabile”, dezvăluirile echipei speciale sunt “inevitabile”, a adăugat preşedintele, ordonând administraţiei sale să “ia măsuri cât mai repede”, fără a oferi detalii.

Miercuri, ministrul sud-coreean de externe Kang Kyung-wha şi-a cerut scuze pentru acord, considerându-l “ofensator” pentru victime şi estimând că nu “reflectă” opinia lor.

Nici ea şi nici preşedintele nu au mers atât de departe încât să anunţe că ţara lor iese din acest acord.

Posibila sa denunţare de către Seul ar avea consecinţe asupra relaţiei cu Japonia, într-un moment în care cei doi aliaţi ai Statelor Unite fac front comun în faţa programelor nuclear şi balistic ale Phenianului.

Japonia a cerut miercuri Coreii de Sud să respecte acordul din 2015.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă