15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalDispute între statele UE: S-a stabilit data alegerilor europarlamentare

Dispute între statele UE: S-a stabilit data alegerilor europarlamentare

Data, propusă de Parlamentul European (PE), urmează să fie supusă unor aprobări finale, însă este puţin probabil să fie schimbată. Aceasta era stabilită pe 9 iunie, însă multe state s-au opus, din cauză că este vorba despre weekendul liber de Rusalii.

Cum alte ţări votează în mod tradiţional în alte zile decât duminica, alegeri urmează să fie organizate de miercuri, 23 mai, şi până duminică, 26 mai.

Această dată scurtează cu două săptămâni orice marjă de manevră a Marii Britanii în vederea ieşirii din Uniunea Europeană (UE) pe 29 martie.

Eurodeputaţii şi guvernele europene au apreciat că organizarea alegerilor în perioada în care Marea Britanie este în continuare stat membru UE ar fi fost o întreprindere complexă din punct de vedere juridic, presupunând că Londra nu doreşte să organizeze acest scrutin înainte să părăsească Uniunea.

Marea Britanie va pierde cele 73 de mandate în PE, iar o treime din ele vor fi redistribuite altor ţări.

Grupurile politice europene pregătesc deja alegerile parlamentare, îngrijorate că prezenţa la urne ar putea să fie slabă ca în 2014, şi de ascensiunea politicienilor antieuropeni.

Ele exercită de asemena presiuni asupra guvernelor ca un candidat al partidului care va obţine victoria în alegeri să fie nominalizat la conducerea Comisiei Europene (CE), în locul lui Jean-Claude Juncker.

Lideri la nivel naţional se opun însă acestor presiuni, insistând că ar trebui să fie liberi să nominalizeze pe cine vor ei.

Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă