11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump, dat în judecată de 11 deținuți musulmani de la închisoarea...

Donald Trump, dat în judecată de 11 deținuți musulmani de la închisoarea Guantanamo

Inspirându-se din argumente avansate de detractori ai ordinului executiv antiimigraţie ce viza într-o primă etapă doar ţări majoritar musulmane, deţinuţii au citat în plângerea lor postările pe Twitter şi alte declaraţii ale miliardarului, care demonstrează, în opinia lor, prejudecăţile sale anti-islam, informează Agerpres.

Ei s-au axat în comentariile lor şi asupra faptului că, potrivit lui Trump, niciun deţinut de la Guantanamo nu ar trebui să fie pus vreodată în libertate: o luare de poziţie care se distanţează net de cele ale administraţiilor precedente, care considerau că situaţia acestor deţinuţi – au mai rămas 41 din cei 775 în urmă cu câţiva ani – ar trebui reexaminată şi că aceştia ar trebui trimişi în faţa unui tribunal militar.

‘Opoziţia preşedintelui (Trump) la eliberarea de deţinuţi de la Guantanamo se înscrie perfect în linia altor iniţiative politice fără discernământ din partea sa, care au fost anulate de tribunale’, se spune în plângere, care menţionează explicit ordinul executiv privind migraţia.

‘Poziţia lui pe tema Guantanamo îndeamnă la orice, exceptând o cercetare judiciară’, se mai menţionează în plângere. Trump ‘a solicitat ceva mai recent ca musulmanul care a ucis mai multe persoane la New York să fie trimis la Guantanamo şi privat de un proces constituţional, în timp ce el nu a sugerat niciodată ca ucigaşii în masă albi să fie privaţi de procese’.

Aceste plângeri penale au fost depuse la un tribunal federal din Washington, la 16 ani de la înfiinţarea centrului de detenţie de la baza americană din Cuba.

Plângerile reclamă un habeas corpus (un înscris oficial prin care o persoană poate reclama o detenţie ilegală în faţa unei instanţe – n.r.) pentru deţinuţi, dintre care unii se află închişi din 2002, pentru ca ei să poată fi fie inculpaţi, fie eliberaţi.

Potrivit reclamanţilor, faptul că Administraţia Trump trimite semnale conform cărora ea nu are intenţia de a-i pune vreodată în libertate contravine legislaţiei americane şi dreptului internaţional.

‘Este o demonstraţie a antipatiei sale faţă de această populaţie carcerală, faţă de toţi musulmanii născuţi în străinătate şi faţă de musulmani în sens larg, de aceeaşi speţă ca cele pe care tribunalele le-au respins în mod întemeiat în ultimele luni’, se mai spune în documentul înaintat justiţiei.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă