12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Tusk despre Brexit: Poziţia britanică este bazată pe o pură iluzie

Donald Tusk despre Brexit: Poziţia britanică este bazată pe o pură iluzie

“Mă bucur că guvernul britanic pare să se îndrepte către o poziţie mai detaliată, dar, dacă este adevărat ceea ce a apărut în presă, mă tem că poziţia britanică este bazată pe o pură iluzie”, a declarat Donald Tusk, care prezidează instanţa ce îi reuneşte pe liderii statelor membre ale UE, la finalul unui summit neoficial al celor 27 (fără Marea Britanie), la Bruxelles.

O declaraţie care l-a făcut imediat pe colegul său Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, să se exprime ironic: “Aveţi titlurile pentru prima pagină de mâine”, le-a spus el jurnaliştilor.

Joi seară, premierul britanic, Theresa May, s-a întâlnit cu principalii săi miniştri pentru o reuniune maraton de opt ore, în cursul căreia ea şi-a prezentat planurile pentru un acord “care să funcţioneze pentru toate componentele Regatului Unit (…) şi să permită cele mai suple schimburi comerciale”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Londra afirmă că vrea să părăsească uniunea comercială şi vamală a UE şi să pună capăt liberei circulaţii a migranţilor şi jurisdicţiei Curţii Europene pentru Drepturile Omului. În acelaşi timp, Theresa May doreşte să negocieze un acord care să reducă pe cât posibil taxele vamale şi demersurile administrative.

Donald Tusk a criticat “revenirea” unei “filosofii” urmărind dorinţa de a câştiga pe toate planurile.

“Încă de la început, este unul dintre principiile-cheie ale UE în 27 că nu poate exista selectivitate şi piaţă unică ‘ŕ la carte’. Acesta va continua să fie un principiu-cheie, fără îndoială”, a subliniat Donald Tusk.

În negocierile asupra parteneriatului care va uni cele două părţi după Brexit şi perioada de tranziţie post-divorţ, UE insistă pentru ca principiile fundamentale să rămână inseparabile, în special libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor şi cea a persoanelor.

Theresa May urmează să prezinte oficial poziţia Marii Britanii vineri, 2 martie, mai scrie AFP, citată de AGERPRES.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă