14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalDorin Chirtoacă și Renato Usatîi îl blochează pe Plahotniuc cu alegeri anticipate

Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi îl blochează pe Plahotniuc cu alegeri anticipate

Cei doi primari încearcă astfel să genereze alegeri locale anticipate și să blocheze preluarea controlului asupra celor două orașe mari de către democrații lui Vlad Plahotniuc, care controlează Guvernul și Parlamentul. După gestul celor doi primari, alegerile antici-pate sunt obligatorii și, cel mai probabil, vor avea loc pe 20 mai 2018.

Liberalul Chirtoacă a anunțat într-o conferință de presă că a decis să demisioneze în semn de protest față de abuzurile care au loc împotriva orașului şi împotriva sa. El l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc de faptul că vrea “să pună mână pe municipalitate” fără alegeri. Asta după ce Dorin Chirtoacă a fost suspendat din cauza a două dosare penale pe care le are, iar Silvia Radu a ajuns primar interimar și, spun liberalii, deservește Partidul Democrat. “Dacă nu mă pot întoarce la serviciu, sunt nevoit să renunț. Partidul Democrat nu vrea aceste alegeri locale antici-pate. Ei vor să-și păstreze primarul lor, Silvia Radu, până în 2019”, a declarat Chirtoacă. “Nu am cum să revin, pentru că sunt legat de mâini și de picioare de către guvernare”, a mai spus Chirtoacă.

Potrivit lui, se creează aparența că Primăria capi-talei are acum o condu-cere tehnocrată, însă, în realitate, spune el, a fost împărțită între PDM şi Partidul Socialiștilor. El a mai menționat că Republica Moldova este unicul stat în care un primar cercetat sub control judiciar este suspendat din funcție, în lipsa unei decizii definitive. Liberalul a menționat că nu mai știe cui să se adreseze pentru a aduce dosarul în albia legalității. El se declară victima unui abuz şi speră că, mai devreme sau mai târziu, își va face dreptate la CEDO.

De asemenea, Chirtoacă a precizat că Moldova a depășit faza de „stat capturat“, fiind astăzi „o dictatură“. În timp ce democrații au spus doar că au “luat act de demisia lui Dorin Chirtoacă”, socialiștii au menționat că aceasta este “una din puținele decizii corecte pe care le-a luat Dorin -Chirtoacă în cei 10 ani de mandat”.

Tot săptămâna aceasta a demisionat și primarul de Bălți, Renato Usatîi, liderul “Partidului Nostru”, iar joi Consiliul Municipal Bălți i-a acceptat demisia. El și-a anunțat plecarea prin Skype, în cadrul unei emi-siuni, după ce cu peste un an în urmă a fugit la Moscova, deoarece procurorii moldoveni au încercat să-l bage la pușcărie sub acuzația că ar fi comandat asasinarea unui bancher rus. Usatîi neagă acuzațiile și spune că asasinatul ar fi fost comandat de Plahotniuc. Dar și acesta din urmă neagă acuzațiile.

Renato Usatîi a spus că, după plecarea sa la Moscova, a crescut considerabil presiunea asupra colegilor săi din cadrul Primăriei, precum și a membrilor de partid. “Oamenilor le sunt deschise dosare penale, se comandă articole în presă sau se oferă direct mită. Mulți nu fac față presiunilor, iar munca Primăriei este blocată”, a explicat Usatîi, care, la fel ca și Chirtoacă, îl acuză de toate pe Vlad Plahotniuc. PD a pus toate acuzațiile la adresa sa pe seama “luptei politice”.

                                                            Vitalie Călugăreanu

Acest articol a fost publicat inițial pe dw.com/ro.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă