12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalElevii din Pacific şi Australia: Cel mai mari greve globale pentru climă

Elevii din Pacific şi Australia: Cel mai mari greve globale pentru climă

De la Sydney şi Seul până la Sao Paulo, elevii vor întrerupe cursurile pentru a participa la această grevă globală pentru climă, care ar trebui să constituie unul dintre cele mai importante apeluri la mobilizare organizate vreodată.

Peste 5.000 de evenimente sunt prevăzute în întreaga lume, cu o demonstraţie uriaşă la New York, unde sunt aşteptaţi 1,1 milioane de elevi din 1.800 de şcoli publice care au primit autorizaţia să lipsească de la cursuri.

În timp ce soarele răsărea deasupra Pacificului, elevii au lansat greva în Vanuatu, Insulele Solomon şi Kiribati, unde copiii au scandat: “Nu renunţăm, ne luptăm”. Locuitorii acestor zone sunt cei mai afectaţi de încălzirea globală din cauza creşterii nivelului apelor oceanului.

Campania ”Fridays For Future” (“Vineri pentru Viitor”), iniţiată de Greta Thunberg, îşi propune să mobilizeze copiii din întreaga lume pentru a convinge adulţii să acţioneze împotriva încălzirii globale.

Zeci de mii de australieni s-au alăturat iniţiativei la Sydney, Melbourne şi în zeci de alte oraşe de pe imensa insulă-continent. Unele companii, administraţii şi şcoli şi-au încurajat angajaţii şi elevii să participe la manifestările din această zi.

“Suntem aici pentru a trimite un mesaj celor de la putere, pentru a le arăta că suntem receptivi şi că acest lucru este important pentru noi”, a declarat Will Connor, 16 ani, la Sydney. “Viitorul nostru este în joc”, a mai spus el.

Australia resimte efectele schimbărilor climatice, cu secete din ce în ce mai severe, incendii forestiere din ce în ce mai intense, ploi torenţiale care provoacă inundaţii devastatoare şi degradarea, poate ireparabilă, a emblematicei sale Marii Bariere de Corali.

Ziua de vineri va da startul, la New York, a două săptămâni de acţiune, între care primul summit al tinerilor privind climatul organizat de Naţiunile Unite. Pe lângă Greta Thunberg, sunt aşteptaţi să participe 500 de tineri sud-americani, europeni, asiatici şi africani.

Vinerea viitoare, 27 septembrie, în timpul Adunării Generale a ONU, va avea loc o altă grevă globală coordonată.

Un summit special pentru climă este programat lunea viitoare la ONU, cu participarea a peste o sută de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă