11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan mărșăluiește, lumea latră, Putin mută a doua oară

Erdogan mărșăluiește, lumea latră, Putin mută a doua oară

 Într-un articol de zilele trecute am atras atenția că trebuie să așteptăm replicile lui Putin, iar prima sa reacție a fost blocarea unei Rezoluții ONU inițiate de americani care condamna ofensiva Turciei în Siria. Deci Erdogan trebuie lăsat să facă ce vrea, cel puțin momentan. În schimb, mutarea momentului este mai complexă.

UE și SUA au anunțat deja sancțiuni împotriva Ankarei pentru invadarea Siriei de către trupele lui Erdogan. De asemenea, state din Orientul Mijlociu, atât Iranul cât și Arabia Saudită (de altfel inamice între ele) au condamnat intervenția liderului turc. Însă acesta a anunțat netulburat, marți după-amiază, că rămâne angajat în luptă. Oricât este necesar până la “atingerea obiectivelor” formulate ale operațiunii denumite (mai degrabă ironic decât înșelător) “Izvorul Păcii”. Așa că Putin, singurul care contează pentru Erdogan, face a doua mișare strategică, după ce europenii, americanii și orientalii s-au agitat inutil, au ieșit cu declarații condamnative și cu măsuri economice anti-turce care n-au schimbat nimic în acțiunile Turciei. Iar mutarea lui Putin are două dimensiuni.

Dubla mișcare a Kremlinului sau cum împacă Putin varza siriană cu capra turcă

 Putin merge pe două direcții: una diplomatică – întâlnirea programată cu Erdogan, și una hard power, în care sprijină forțele militare ale Guvernului sirian condus de Bashar Al-Assad, aliatul lui Putin.

„Vladimir Putin l-a invitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru o vizită de lucru în zilele următoare”. Iar „invitaţia a fost acceptată”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, în care se adaugă că cei doi lideri au subliniat „necesitatea prevenirii unui conflict între unităţile turce şi siriene” în nordul Siriei. Acolo există de fapt un astfel de conflict există deja, cu sute sute de morți de ambele părți. În timpul acestei convorbiri telefonice care a avut loc la iniţiativa Turciei, cei doi preşedinţi şi-au exprimat de asemenea dorinţa de a menţine integritatea teritorială a Republicii Siriene, potrivit Administrației ruse. Iar miercuri, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a anunţat că vizita lui Erdogan ar putea avea loc „înainte de sfârşitul lui octombrie”, fără a face alte precizări. Desigur, nu-i decât o tărăgănare care îi dă frâu liber liderului turc, lăsând impresia că Moscova vrea să intervină, să asigure pacea.

         Direcția Hard power

Este reprezentată de mișcările rusești de trupe din teritoriul sirian. Deși rușii au anunțat clar că sunt total împotriva unei ciocniri cu forțele turce sau proturce pătrunse în Siria, Moscova și-a trimis marți (15.10.2019) trupe și  autovehicule militare alături de soldații lui Bashar. Acest tandem militar a ocupat zone controlate, până la retragerea lui Trump (de acum nici două săptămâni), de milițiile kurde și de aliații americani, precum orașul nordic Manbij, aproape de frontiera turco-siriană, pe axa central-vestică. Trupele kurdo-americane învinseseră, până în 2016, jihadiștii din Daesh din zona aceasta și au asigurat securitatea în teritoriu până acum, iar de marți flamurile rusești și siriene brăzdează orizontul pentru orice privitor. Însă nu aceea este zona vizată în principal de asaltul turc, iar Putin este îndeajuns de viclean să nu trimită trupe rusești în spații fierbinți, cum a fost orașul de frontieră Sari Kani (Ras al-Ayn), situat pe axa central-estică, unde a avut loc contraofensiva kurzilor marți. Asta tocmai pentru a evita ciocniri cu militarii lui Erdogan care sunt deja în acțiune. Dar în același timp, trupele rusești asigură limitarea operațiunii turce, întrucât Erdogan va evita la rândul său să pătrundă cu atacurile acolo unde ar putea intra în coliziune cu soldații lui Putin.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă