12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalErdogan sfidează SUA: „Unde eraţi când v-am propus să-i eliminăm împreună pe...

Erdogan sfidează SUA: „Unde eraţi când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti?”

”Unde eraţi atunci când v-am împărtăşit preocupările noastre, când v-am propus să-i eliminăm împreună pe terorişti?”, a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

”Dacă suntem partenerul vostru strategic, atunci trebuie să ne respectaţi, trebuie să mergeţi alături de noi”, a adăugat el.

Declaraţiile lui Erdogan survin după ce Departamentul de Stat de la Washington şi-a exprimat luni ”profunda preocupare” faţă de soarta civililor din Afrin, un bastion al miliţiei kurde siriene Unităţile de protecţie a poporului (YPG) cucerit duminică de forţele turce.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington, deja tensionate după puciul eşuat din Turcia din iulie 2016, s-au deteriorat şi mai mult din cauza sprijinului american pentru miliţia kurdă YPG, pe care regimul turc o consideră ”teroristă” şi împotriva căreia a lansat la 20 ianuarie o operaţiune militară în enclava siriană Afrin. La rândul lor, SUA au înarmat şi antrenat combatanţi kurzi, pe care îi consideră o forţă locală eficace împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

”Pe de o parte, spuneţi că Turcia este partenerul vostru strategic şi, pe de alta, colaboraţi cu teroriştii”, a acuzat preşedintele turc.

”Aţi încercat să ne înşelaţi. Noi am vrut să cumpărăm arme de la voi, dar voi n-aţi vrut. Însă le-aţi dat arme şi muniţii gratuit teroriştilor. Ce fel de parteneriat este acesta?”, a mai spus Erdogan.

Tensiunile americano-turce riscă să se amplifice şi mai mult, după ce Erdogan a declarat luni că intenţionează să extindă operaţiunile împotriva YPG către alte oraşe din nordul Siriei, printre care Manbij – la circa o sută km de est de Afrin -, unde sunt desfăşuraţi sute de militari americani, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Măsurile PSD ajung să-i atragă pe maghiari la cumpărături în România

Datele Eurostat arată că România a ajuns din urmă Ungaria și Portugalia în privința PIB-ului pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de...

Top 5 electrocasnice care îți pot face viața mai ușoară

În societatea de azi, tehnologia a revoluționat cu adevărat felul în care oamenii lucrează și trăiesc, iar electrocasnicele moderne au devenit o parte integrantă...

Ciucă și Ciolacu caută alt candidat pentru Primăria Capitalei, în locul lui Cîrstoiu

Liderii PNL și PSD, în frunte cu Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sunt reuniți la Palatul Victoria, unde caută un alt candidat la Primăria...
Ultima oră
Pe aceeași temă