8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalEscaladare periculoasă a conflictului dintre Israel și facțiunile armate din Gaza

Escaladare periculoasă a conflictului dintre Israel și facțiunile armate din Gaza

Un nou acces de violență agită Israelul și Fâșia Gaza de vineri, 3 mai, evidențiind imensa dificultate pe care o au Hamas și guvernul israelian de a respecta acordul tacit de încetare a focului încheiat în urmă cu câteva săptămâni în schimbul unei ameliorări substanțiale a situației umanitare în enclava palestiniană. Totul a început vineri, când lunetiști palestinieni ai Jihadului islamic au rănit un ofițer israelian și un soldat aflați în patrulare la frontieră.

Lucrurile au degenerat imediat, aviația israeliană lansând mai multe raiduri contra enclavei. De vineri, peste 600 de rachete și obuze au fost lansate spre Israel și ca răspuns aviația israeliană a efectuat peste 200 de raiduri asupra obiectivelor considerate teroriste. Potrivit armatei statului evreu, mai multe clădiri care adăposteau stocuri de arme sau activități ale aripii militare a Hamas, ca și locuința unui înalt responsabil al Jihadului islamic au fost distruse.

Surse palestiniene au declarat că cel puțin 15 persoane au fost ucise, printre care un copil și mama acestuia, ceea ce armata israeliană a dezmințit categoric, afirmând că victimele au murit în urma tirurilor Hamas, asigurând că au fost luate maximum de precauții pentru evitarea civililor. În schimb, armata israeliană a revendicat prima eliminare a unei ținte în Gaza după ultima sa operațiune de amploare din 2014 în acest teritoriu. Un palestinian prezentat ca șeful unei rețele de birouri de schimb și acuzat că a organizat transferuri de fonduri din Iran, inamicul principal al Israelului, către Hamas și Jihadul islamic a fost ucis în explozia mașinii sale.

De asemenea, raidurile israeliene au atins depozite, situri de lansare, un atelier subteran de fabricare de rachete și a distrus un tunel subteran de atac săpat în apropierea orașului Rafah, atribuit Jihadului islamic. În urmă cu câteva zile, gruparea islamistă radicală avertiza că va ataca marile orașe din Israel dacă statul evreu va viza grupurile teroriste din Gaza. Ceea ce s-a și întâmplat, grupurile islamiste palestiniene ripostând dur după raidurile aviației israeliene și lansând peste 600 de rachete spre teritoriul israelian. Ca represalii, armata israeliană a impus o blocadă totală în jurul Fâșiei Gaza, închizând cele două puncte de trecere pentru persoane și mărfuri spre Israel și a interzis pescarilor palestinieni să iasă pe mare.

 

Iranul, în culisele atacului?

Până unde sunt dispuși să meargă protagoniștii? Egiptul a propus din nou să intermedieze pentru stoparea violențelor. În trecut, Cairo s-a implicat și a recurs la numeroase negocieri pentru încetarea focului între Israel și Hamas, care refuzau să discute direct. Legat de acest nou episod de violență, armata israeliană estimează că Hamas nu și-a impus autoritatea asupra Jihadului islamic, cealaltă facțiune armată din Gaza, în momentul în care cele două părți sunt angajate într-un nesfârșit ciclu de negocieri la Cairo cu mediatorul egiptean. De ce Jihadul islamic a riscat un astfel de atac contra Israelului după săptămâni de calm relativ? Mai multe ipoteze sunt luate în calcul și autoritățile israeliene au în vedere rolul Iranului, cu care Jihadul islamic are legături istorice, cu toate că pista cea mai evidentă este drama umanitară din Gaza.

Pentru moment, Israelul afișează hotărârea de a schimba regulile jocului și la mai puțin de o lună de la realegerea sa premierul Benjamin Netanyahu a adoptat un ton dur – a ordonat armatei să continue atacurile masive și a promis că Hamas va plăti „un preț forte”. Netanyahu este angajat în negocieri pentru formarea unei noi coaliții cu partidele ultra-ortodoxe și extrema dreaptă, moment în care nu poate apărea îngăduitor față de Hamas.

Totuși, arată analiști citați de media israeliană și occidentală, Israelul vrea evitarea alunecării într-un război cu lansarea unei vaste operațiuni terestre în Gaza, care ar pune în pericol viața militarilor trimiși să „facă curățenie” în enclava palestiniană. Radioul armatei preciza, de asemenea, că Israelul nu dorește înlăturarea Hamas de la putere de teama creării unui vid care ar provoca un haos și mai mare.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă