10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalFOTO VIDEO Trump, ironizat de o mulţime londoneză în plină vizită de...

FOTO VIDEO Trump, ironizat de o mulţime londoneză în plină vizită de stat

Aceşti protestatari au participat la un ”carnaval al rezistenţei” faţă de liderul american, lângă celebra coloană Nelson, în Trafalgar Square, înainte ca Trump să se întâlnească cu premierul Theresa May la Downing Street.

Mii de persoane participau la aceste manifestaţii, potrivit unui jurnalist AFP, o prezenţă însă mai slabă decât la marea manifestaţie anti-Trump organizată anul trecut, în timpul precedentei vizite a preşedintelui american la Londra.

”Politicile sale sunt oribile… iar ca persoană şi el este la fel de oribil”, a declarat pentru AFP Lauren Donaldson, o femeie însărcinată, în vârstă de 31 de ani, care purta un tricou cu mesajul ”burţile împotriva lui Trump”. Ea a denunţat statutul de vizită de stat acordat acestei vizite. ”Vrem să-i spunem: «Nu eşti binevenit, întoarce-te acasă!»”.

Pe o ploaie de primăvară, manifestanţii au defilat pe un traseu scurt între cartierul guvernamental Whitehall şi Parliament Square, la Westminster.

Acolo, în faţa celebrei clădiri medievale a Camerei Comunelor, şi-a reluat zborul un mare dirijabil care-l reprezintă pe Donald Trump, acest uriaş balon reprezentându-l pe preşedintele american drept un bebeluş capricios, în scutece. Acest dirijabil – afişat de manifestanţi anti-Trump prima oară anul trecut, la Londra – a devenit un adevărat simbol.

”Imediat ce a fost anunţată vizita de stat, am fost inundaţi brusc cu mesaje care ne spuneau «trebuie să punem bebeluşul să zboare din nou!»”, declară Leo Murray, un activist în lupta împotriva modificărilor climatice.

”Ştim că asta îl enervează”, zâmbeşte el, adăugând că acest balon care-l ridiculizează pe preşedintele Statelor Unite a devenit ”o mascotă”.

Foarte seriosul Museum of London negociază, de altfel, în vederea achiziţionării dirijabilului, pentru a-şi îmbogăţi colecţia cu privire la istoria unor manifestaţii.

”PENTRU VICTIME”

Activişti în lupta împotriva încălzirii globale, susţinători ai cauzei palestiniene şi comunişti arborau steaguri cu secera şi ciocanul – cauzele păreau numeroase în rândul protestatarilor. Însă personalitatea lui Donald Trump constituie o sursă care-i uneşte pe nemulţumiţi cu diverse puncte de vedere.

”Poate că toate astea îi vor flata egoul”, apreciază studenta norvegiană Helen Thuen, în vârstă de 25 de ani, întrebată despre reacţia preşedintelui american faţă de manifestaţie, pe care coloana sa oficială a străbătut-o.

”Însă nu-mi pasă, acesta nu este un mesaj adresat lui, ci pentru victimele politicii sale”, adaugă manifestanta, ”înarmată” cu un steag palestinian.

Cel vizat nu a acordat mare credit acestei mobilizări. Întrebat despre proteste într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu premierul britanic Theresa May, Trump a răspuns că a văzut o manifestaţie ”foarte mică”.

El a declarat, de asemenea, că a refuzat să se întâlnească cu laburistul Jeremy Corbyn, liderul principalului partid britanic de opoziţie, prezent la manifestaţie.

”El voia să mă întâlnească şi i-am spus «nu»”, a dat asigurări trump, care l-a catalogat pe acest bard al stângii radicale drept o ”forţă negativă”.

După vizita sa la Londra, Trump urmează să participe, în sudul Angliei, la ceremonii de marcare a 75 de ani de Debarcarea aliaţilor, iar apoi efectuează vizite în Irlanda şi Normandia, în nord-vestul Franţei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă