11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalGermania anunţă că poate plăti mai mult pentru cheltuielile de funcţionare a...

Germania anunţă că poate plăti mai mult pentru cheltuielile de funcţionare a NATO

Preşedintele american Donald Trump a acuzat constant aliaţii europeni, în special pe Germania, că nu alocă suficienţi bani pentru apărare şi consideră de la sine înţelese garanţiile de securitate din partea SUA.

Cu un nivel de 2,5 miliarde de dolari pe an, bugetul NATO reprezintă o sumă mică în comparaţie cu sutele de miliarde de dolari pe care ţările aliate le cheltuiesc anual pentru forţele lor armate.

Potrivit unei propuneri analizate în prezent de NATO, contribuţia SUA la bugetul anual al Alianţei ar urma să scadă la 16%, faţă de 22% în prezent, iar cea a Germaniei se va majora de la 14,8% la 16%, începând din 2021.

”Noi suntem pregătiţi să furnizăm mai mulţi bani, atât timp cât este aceeaşi contribuţie ca a SUA”, a spus Kramp-Karrenbauer într-o vizită la o bază NATO din Letonia.

Toate cele 29 de state membre NATO contribuie în prezent la bugetul organizaţiei pe baza unei formule convenite pe baza venitului naţional brut.

Totuşi, Germania este departe de a respecta angajamentul asumat de NATO în 2014 ca până în 2024 toate ţările membre să treacă la alocarea anuală a acel puţin 2% din PIB pentru apărare. Berlinul şi-a stabilit pentru acel an o ţintă de 1,5% din PIB.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă