20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalGermania, membru-cheie al NATO și al UE, are o situație dezastruoasă în...

Germania, membru-cheie al NATO și al UE, are o situație dezastruoasă în domeniul Apărării

Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Bundestag, Hans-Peter Bartels, a transmis că, la finele anului trecut, nu era disponibil pentru activităţi specifice niciun submarin şi niciun avion de transport de mari dimensiuni.

Raportul evidenţiază eşecuri în planificare şi conducere, care au agravat problemele existente în cadrul armatei. Starea flotei militare de avioane, tancuri, elicoptere şi nave de luptă este descrisă ca fiind “dramatic de rea”. În plus, lipsa pieselor de schimb şi echipamentele depăşite generează “mari lacune”.

“Pregătirea armatei de a desfăşura misiuni nu doar că nu s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar s-a înrăutăţit. La sfârşitul anului 2017, niciunul dintre cele şase submarine nu era în uz. Pentru o perioadă, niciuna dintre cele 14 aeronave Airbus A-400M nu a putut zbura”, a spus Bartels, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Raportul prezentat în Bundestag mai notează că mii de funcţii de ofiţeri sunt vacante, rezultând în lipsa unei conduceri adecvate.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare a solicitat guvernului german să aplice reforme “urgente” şi să majoreze bugetul pentru apărare. Germania a cheltuit 37 de miliarde de euro în 2017 pentru industria de apărare – aproximativ 1,2% din PIB, cu mult sub obiectivul de 2% stabilit în cadrul NATO.

Subiectul cheltuielilor din domeniul apărării nu a avut un rol major în discuţiile recente privind formarea unei coaliţii de guvernare între CDU şi SPD, dar cancelarul Angela Merkel s-a angajat să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB până în 2024.

“Vom pune la dispoziţie cele mai bune echipamente, cea mai bună instruire şi tot sprijinul disponibil pentru soldaţii noştri”, a spus Merkel la începutul acestui an.

Luni, un diplomat din cadrul NATO a precizat pentru agenţia Reuters că “nivelul de pregătire al armatei germane reprezintă o îngrijorare serioasă”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă