14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalGuparea separatistă bască ETA a început procesul de autodizolvare

Guparea separatistă bască ETA a început procesul de autodizolvare

Ziarul basc publică fragmente dintr-o scrisoare a conducerii grupării ETA, favorabilă acestei opţiuni.

”Ne revine să punem capăt conflictului armat şi situaţiilor legate de acesta şi să ne punem la dispoziţie toate forţele pentru impulsionarea procesului politic”, scrie conducerea ETA în textul adresat membrilor organizaţiei separatiste.

ETA (acronim de la Euskadi Ta Askatasuna, care în limba bască înseamnă ‘Patria Bască şi Libertatea’) a început anul trecut o dezbatere internă privind dizolvarea sa, iar în prezent s-a ajuns la faza votului, explică Gara.

”Situaţia cea mai profitabilă pentru noi, ca şi pentru sectoarele populare şi lucrătorii basci, nu este decât aceea de a lăsa etapa precedentă definitiv în urma noastră”, scrie ETA.

În aprilie anul trecut, ETA a anunţat dezarmarea sa completă şi a evocat luarea deciziilor ”între toţi membrii cu privire la maniera de a avansa”.

Fondată în 1959, ETA a duc începând din 1969 o campanie de atentate soldată cu moartea a 829 de persoane, conform bilanţurilor oficiale.

În 2011, organizaţia, activă în Spania şi Franţa, a renunţat la lupta armată pentru independenţa Ţării Basce şi a Navarrei.

Pentru o lungă perioadă, ETA a refuzat să depună armele şi să se dizolve, aşa cum solicitau Madridul şi Parisul, organizaţia cerând în schimb amnistii şi o negociere cu privire la membrii săi întemniţaţi, puţin peste 300 de persoane în prezent.

În 2017, ETA a renunţat însă la această negociere şi a decis să se dezarmeze într-o manieră unilaterală, dând justiţiei franceze, la 8 aprilie, coordonatele ascunzătorilor ei de arme.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă