13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIsraelul amenință că va riposta contra tirurilor de rachete palestiniene

Israelul amenință că va riposta contra tirurilor de rachete palestiniene

Ministrul Apărării a precizat, pe de altă parte, că Israelul este ‘gata să plătească preţul’ pentru recenta decizie a SUA de a reunoaște orașul Ierusalim drept capitală a statului Israel.

Recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului a provocat, din 6 decembrie, manifestaţii şi confruntări aproape zilnice cu forţele israeliene în teritoriile palestiniene, precum şi tiruri de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza spre sudul Israelului.

Unele dintre aceste rachete au fost interceptate de sistemul antiaerian israelian, altele au căzut pe teritoriul Fâşiei Gaza fără a ajunge în Israel, iar unele au căzut pe teritoriul israelian, dintre care cel puţin două în zone locuite.

Aceste tiruri au provocat pagube, însă nu au făcut victime. Ele au reanimat spectrul unei noi confruntări cu mişcarea islamistă Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza.

Ministrul israelian al apărării s-a deplasat marţi lângă frontiera cu Gaza. ‘Este clar pentru noi că declaraţia preşedintelui (american Donald Trump) privind Ierusalimul va avea un preţ şi – o repet – noi suntem gata să plătim întreg acest preţ’, a declarat Lieberman la baza militară din Reim (sud-vest). ‘Nu vom tolera ca tirurile de rachete să devină o rutină’, a atenţionat el.

Cu toate acestea, el a dezvăluit că aceste tiruri aproape au încetat în ultimele zile, semn că, potrivit lui, Hamas ‘a înţeles’ caracterul serios al atenţionărilor israeliene.

Avigdor Lieberman a dat foarte clar de înţeles că pentru Israel aceste tiruri nu constituie acţiuni ale mişcării Hamas însăşi, ci ale grupărilor salafiste concurente, care spre deosebire de Hamas doresc o escaladare militară a situaţiei.

‘Am văzut Hamas arestând zeci de activişti salafişti şi cred că după interogatoriile la care sunt supuşi ei nu sunt gata să revină la activităţile lor’, a spus ministrul israelian al apărării.

Nicio confirmare a acestor arestări nu a putut fi obţinută deocamdată din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

Din 2008, enclava palestiniană a cunoscut trei războaie între Israel, pe de o parte, şi Hamas şi aliaţii săi, pe de altă parte. Statul israelian şi mişcarea islamistă palestiniană menţin din 2014 un armistiţiu tensionat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...
Ultima oră
Pe aceeași temă