15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalLondra acuza: Rusia a stocat de ani buni substanța folosită împotriva lui...

Londra acuza: Rusia a stocat de ani buni substanța folosită împotriva lui Skripal

”Avem dovezi că în cursul ultimilor zece ani, Rusia nu doar a efectuat lucrări de dezvoltare a acestui agent neurotoxic cu scopul de a comite asasinate, ci a şi acumulat şi stocat agentul Noviciok. Mâine, experţi din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice vor veni în Marea Britanie. Le vom da mostre care vor fi testate în cele mai recunoscute laboratoare internaţionale”, a declarat Johnson.

Potrivit ministrului britanic de Externe, testele ar urma să dureze cel puţin 14 zile.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a indicat că Rusia nu a declarat niciodată organizaţiei stocurile de agent neurotoxic Noviciok, relatează vineri agenţia DPA.

Potrivit OIAC, nici un organism guvernamental nu a înregistrat vreodată arma chimică respectivă. Dacă Rusia a produs agentul şi nu l-a declarat, atunci aceasta contravine Convenţiei privind armele chimice, a declarat miercuri ambasadorul britanic la ONU, Jonathan Allen.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă