11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLondra reacționează la presupusa otrăvire a unui spion rus și a fiicei...

Londra reacționează la presupusa otrăvire a unui spion rus și a fiicei sale: „Vom răspunde drastic”

Ambii sunt spitalizaţi în prezent stare critică, relatează AFP şi Reuters.

‘Dacă ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat, guvernul Majestăţii Sale va răspunde într-un mod adecvat şi robust’, a declarat ministrul de externe Boris Johnson în faţa parlamentului britanic.

Boris Johnson a confirmat identitatea celor două persoane atacate cu o substanţă necunoscută la Salisbury (sudul Angliei) şi găsite în stare de inconştienţă pe o bancă într-un centru comercial din Salisbury. Acestea sunt fostul colonel GRU, Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, de 33 de ani.

‘Spun guvernelor din lumea întreagă că nicio tentativă de a lua o viaţă nevinovată pe teritoriul Marii Britanii nu va rămâne nesancţionată sau nepedepsită’, a avertizat şeful Foreign Office, făcând aluzie la Rusia, deja menţionată în mod repetat în trecut ca o ameninţare de autorităţile politice şi militare britanice.

Boris Johnson a afirmat că incidentul din Salisbury este ‘îngrijorător’ şi aduce aminte de moartea lui Aleksandr Litvinenko în 2006.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu are ‘nicio informaţie’. ‘Nimeni nu a cerut încă Moscovei să participe la anchetă’, a spus el, subliniind că ‘Moscova este întotdeauna dispusă să coopereze’.

Anchetatorii din Salisbury încearcă în prezent să stabilească originea şi natura acestei ‘substanţe toxice’, ale căror victime au fost Serghei Skripal şi fiica sa. Aceştia din urmă se află în stare critică, la terapie intensivă, potrivit poliţiei din comitatul Wiltshire.

Serghei Skripal a ajuns în Marea Britanie după un “schimb de spioni” cu Rusia, în 2010, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă