13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMacron: Franţa a fost din nou ţinta unui atac terorist islamist

Macron: Franţa a fost din nou ţinta unui atac terorist islamist

Trei persoane au fost omorâte, iar 16 au fost rănite, două fiind în stare gravă, a declarat Emmanuel Macron.

Autorităţile franceze acuză că este vorba de un atac terorist.

Emmanuel Macron s-a deplasat vineri seară la sediul Ministerului francez de Interne.

Preşedintele Franţei a salutat curajul unui jandarm care s-a oferit să fie luat ostatic în locul unui civil, în supermarketul din localitatea Trèbes.

“A salvat vieţi şi a făcut onoare armei sale şi ţării noastre. Acum luptă între viaţă şi moarte, iar gândurile noastre sunt la el şi la familia lui”, a spus Macron despre locotenent-colonelul de jandarmi.

“Ţara noastră a suferit un alt atac terorist islamist. Teroristul a fost identificat; a fost împuşcat mortal de serviciile de intervenţie; ancheta va trebui să ofere răspunsuri la câteva întrebări importante: cum s-a radicalizat, când şi în ce mod a procurat arma?”, a adăugat Macron.

“Franţa plăteşte de mulţi ani preţul victimelor. Militarii noştri îşi riscă vieţile pentru a identifica ameninţările şi a le neutraliza. Vreau să le mulţumesc, vreau să spun naţiunii că am determinarea absolută de a purta această luptă, invit pe toată lumea să fie conştientă de pericolul terorismului şi să fie conştientă de forţa Franţei”, a subliniat Macron.

Presupusul autor al atacului din Franţa se numea Radouane Lakdim şi avea 26 de ani, a anunţat vineri după-amiază ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, citat de cotidianul Le Monde. Individul locuia în Carcassonne şi era cunoscut pentru infracţiuni minore de drept comun. Islamistul, care a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, este suspectat că a comis vineri o serie de atacuri armate în localităţile Carcassonne şi Trèbes, situate în sudul Franţei, în apropierea oraşului Toulouse.

Atacurile au fost revendicate de organizaţia teroristă sunită Stat Islamic, activă în Siria, Irak, Libia, Afganistan şi Egipt.

Conform unor surse din cadrul serviciilor de securitate citate de cotidianul Le Figaro, Redouane Lakdim era supravegheat de autorităţi, după ce, în 2016, se deplasase în ţări în care sunt active grupuri teroriste.

“Individul a fost monitorizat şi se credea că nu devenise radicalizat. A trecut brusc la acţiuni”, a susţinut ministrul francez de Interne, Gérard Collomb.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă