11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalMahmoud Abbas către Donald Trump: Ierusalimul este capitala eternă a Palestinei

Mahmoud Abbas către Donald Trump: Ierusalimul este capitala eternă a Palestinei

Declarația liderului palestinian este primul său răspuns la anunțul făcut în aceeași zi de președintele Donald Trump, care a spus că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Într-un discurs înregistrat în ajun și difuzat la postul Palestine TV, Abbas a respins anunțul lui Trump care include o decizie de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv, unde se află în prezent, la Ierusalim, demers care — în opinia lui Abbas — “echivalează cu abdicarea de către SUA de la rolul lor de mediator al păcii”.

“Aceste măsuri reprobabile constituie o subminare deliberată a tuturor eforturilor de pace și reprezintă o declarație conform căreia Statele Unite s-au retras din rolul pe care l-au jucat în ultimele decenii de sponsor al procesului de pace”, a spus Abbas, care a adăugat că decizia încurajează Israelul “să continue politica de ocupație, colonizare, apartheid și epurare etnică”.

“Prin această declarație, (Trump) a ales să încalce toate rezoluțiile și acordurile internaționale și bilaterale și să contrazică consensul internațional exprimat prin luările de poziții ale mai multor țări din întreaga lume”, a acuzat liderul palestinian.

Abbas a insistat că decizia lui Trump “nu va schimba realitatea orașului Ierusalim, nici nu va oferi legitimitate Israelului în această privință, deoarece este un oraș arab creștin și musulman, capitala eternă a Statului Palestina.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă