13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalManfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Weber, liderul german al grupării PPE în Parlamentul European, va fi candidatul principal al partidului de centru-dreapta în alegerile europarlamentare din mai 2019.

Gruparea PPE, cea mai mare din Parlament, are ca scop să îşi păstreze controlul asupra postului de preşedinte al Comisiei, deţinut în prezent de Jean-Claude Juncker.

Weber, care este în mare parte necunoscut în afara Bruxellesului şi a regiunii sale din Bavaria, a fost susţinut de toţi şefii de stat membri ai PPE şi de majoritatea membrilor partidului.

Weber a obţinut 492 de voturi (79%), conform rezultatelor anunţate de preşedintele PPE, Joseph Daul.

„Avem încredere în tine”, a declarat Sebastian Kurz, cancelarul austriac, într-un discurs ţinut în timpul votului.

Weber a afirmat în discursul său: „Nu vă cer doar susţinerea pentru a fi un candidat, ci vă cer un mandat, un mandat pentru a schimba Europa”. De asemenea, el a subliniat importanţa tradiţiilor creştine europene, fiind aplaudat de public.

Contracandidatul lui Weber va fi cel mai probabil, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, fostul ministru de Externe al Olandei care momentan nu are adversar în cursa internă a Partidului Socialiştilor Europeni.

În mai 2019, votanţii din cele 27 de ţări membre UE vor alege cei 705 membri ai Parlamentului European. Toate posturile importante ale UE, inclusiv preşedinţia Comisiei, Consiliului şi Parlamentului, vor fi disputate.

Şefii de state şi ale guvernelor din Consiliul European sunt aşteptaţi să nominalizeze candidatul principal al partidului cu cele mai multe locuri în Parlament sau candidatul care are cea mai mare şansă să formeze o coaliţie. Candidatul trebuie apoi să câştige susţinerea Parlamentului.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă