14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie îi va putea aresta pe spionii ruși sub legi...

Marea Britanie îi va putea aresta pe spionii ruși sub legi antiteroriste

 
Kremlinul a catalogat măsurile luate de Marea Britanie împotriva Rusiei, în urma „cazului Skripal”, ca fiind „absolut iresponsabile și provocatoare”, anunțând măsuri similare „ce vor  corespunde cel mai bine intereselor Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, „partea rusă nu are nicio legătură cu incidentul produs la Salisbury”, unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost spitalizaţi, pe 4 martie, în stare critică, după ce au fost victime ale expunerii la o substanță toxică.

Anchetatorii britanici au stabilit că este vorba de o neurotoxină obținută în laboratoarele Uniunii Sovietice și care nu poate fi utilizată fără cunoștința serviciilor secrete rusești actuale.

În urma informării NATO și ONU cu privire la datele obținute din ancheta de amploare, Marea Britanie a fost susţinută de aliaţi, inclusiv de SUA și Franța, reticente la început, în condamnarea Rusiei, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc miercuri noapte.

     Rusia neagă că a creat Novichok

Rusia a susţinut în CS al ONU că „nu a creat sau cercetat vreodată neurotoxina Novichok”, cea folosită în atacul asupra fostului spion rus.

Jonathan Allen, reprezentantul-adjunct permanent al Marii Britanii la ONU, a susținut că Rusia a încălcat Convenţia Armelor Chimice prin faptul că nu a făcut public programul Novichok.

„Doar acest lucru înseamnă că ar trebui să nu mai luaţi în seama ce auziţi despre posibilitatea ca alte ţări să fi moştenit această tehnologie. Aceasta nu a fost o infracţiune banală. A fost o folosire de forţă ilegală, o încălcare a Cartei ONU, care reprezintă baza ordinii internaţionale”, a subliniat Allen.

Rusia a depășit orice limită când ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a acuzat Marea Britanie că „este posibil ca Guvernul de la Londra să fi plănuit atacul pentru a strica imaginea Rusiei înaintea Campionatului Mondial de fotbal”, ce are loc în această vară.

     Noi legi pentru apărare în fața acțiunilor ostile ale Rusiei

Alte măsuri punitive sunt pe masa de lucru a Cabinetului britanic, printre care „noi legi pentru apărare în fața acțiunilor ostile ale Rusiei”, introducerea de controale suplimentare asupra produselor ce vin din Federația Rusă, înghețarea bunurilor din Marea Britanie ale unor oficiali ruși și arestarea spionilor ruși sub legi antiteroriste.

Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a sugerat că ruşii corupţi care îşi datorează averile relaţiilor cu preşedintele Vladimir Putin ar putea fi vizaţi de măsurile luate ca represalii de către Londra împotriva Rusiei.

„Ceea ce vor oamenii să vadă este ca unii dintre cei mai bogaţi oameni care sunt direct asociaţi cu Vladimir Putin, a căror avere poate fi atribuită relaţiei lor cu Vladimir Putin, să intre în atenția organismelor justiţiei și să fie aduși în fața instanțelor pentru faptele lor flagrante de corupţie”, a declarat Boris Johnson.

Ministrul britanic de Externe a reiterat faptul că dovezile privind responsabilitatea Rusiei în agresiunea asupra lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, la 4 martie, în Salisbury, sunt copleşitoare.   

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă