6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul de externe slovac a demisionat

Ministrul de externe slovac a demisionat

Lajcak, care la adoptarea pactului era preşedinte al Adunării Generale a ONU, ameninţase deja cu demisia dacă ţara sa nu susţine documentul.

Legislativul slovac a votat joi împotriva pactului ONU privind migraţia şi a cerut guvernului de la Bratislava ca la conferinţa internaţională ce se va desfăşura pe 10 – 11 decembrie la Marrakesh să respingă acest document despre care deputaţii slovaci au estimat că încalcă suveranitatea ţării lor.

Premierul slovac Peter Pellegrini s-a declarat încă de săptămâna trecută împotriva acestui pact, dar a decis să ceară şi opinia parlamentului. Dintre cei 142 de deputaţi slovaci prezenţi, 90 au respins documentul, 15 au votat pentru, 31 s-au abţinut şi 6 nu au votat. În moţiunea de respingere a pactului ONU se argumentează că el încalcă suveranitatea naţională în materie de imigraţie şi nu delimitează clar migraţia legală de cea ilegală.

Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepţia SUA, actul denumit ”Compactul Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată” urmează să fie ratificat oficial la conferinţa de la Marrakech.

Până în prezent, în afară de SUA, au anunţat că se retrag din acest pact şi că la respectiva conferinţă nu-l vor susţine Austria, Australia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Israel, Italia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă