10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul german de Externe este îngrijorat de credibilitatea SUA sub conducerea lui...

Ministrul german de Externe este îngrijorat de credibilitatea SUA sub conducerea lui Trump

“Nu mai suntem siguri că încă mai recunoaştem America”, a declarat Gabriel în a doua zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen, înainte de discursul consilierului pentru securitate naţională al presedintelui american Donald Trump, H.R. McMaster. “Ar trebui să măsurăm America prin fapte, prin vorbe, prin postări pe Twitter?”, a declarat Sigmar Gabriel, care asigura interimatul cat timp discuţiile de coaliţie din Germania se prelungesc.

China şi Rusia determină lumea liberală, occidentală, să acţioneze în această problemă, iar SUA ar trebui din acest motiv să fie interesate într-un strâns parteneriat cu Europa. “Nimeni nu ar trebui să încerce să dezbine UE, nici Rusia, nici China şi nici SUA”, a subliniat Gabriel.

Potrivit ministrului de externe al Germaniei, la începutul lui 2018 comunitatea internaţională se confruntă cu o mulţime de provocări legate de securitate şi cu ameninţarea unui conflict major în diferite regiuni ale lumii. “Predictibilitatea şi credibilitatea sunt în prezent bunuri rare în relaţiile internaţionale”, a declarat Sigmar Gabriel.

Conflictul sirian s-a deplasat într-o direcţie ce presupune “un pericol acut de război pentru partenerii noştri apropiaţi”, a spus şeful diplomaţiei germane cu referire la Turcia, membră a NATO.

De asemenea, Jocurile Olimpice din Coreea de Sud pot doar temporar să oprească “escaladarea extrem de periculoasă din jurul programului de arme nucleare al Coreei de Nord”, potrivit oficialului german.

Pretenţia Chinei pentru un rol de lider, utilizarea de către Rusia a puterii militare şi escaladarea naţionalismului şi protecţionismului constituie alte pericole, a mai spus Sigmar Gabriel.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă