27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternațional„Modelul Siria”, folosit de Putin pentru a amenința Europa de Est

„Modelul Siria”, folosit de Putin pentru a amenința Europa de Est

Putin vrea să demonstreze întregii lumi că are instrumentele pentru a fi lider al unei lumi „postoccidentale”. Nedemocratice.

Într-un interviu acordat publicației Bloomberg, Runner subliniază că ceea ce vrea Putin să demonstreze în Siria este că își poate forma un stat-client și-și poate întări influența și prezența militară într-o zonă unde nu a activat în ultimii ani.

Siria nu este o țară aleasă la întâmplare, având uriașe rezerve de petrol și gaze. Prin sprijinul militar acordat președintelui Bashar al-Assad, care a făcut uz de toate armele împotriva poporului revoltat, Rusia a scos în evidență și imensa slăbiciune a puterilor democrate, care nu au fost în stare să găsească soluții pentru a apăra populația împotriva asaltului brutal al regimului și al unor puteri străine aliate.

    Divide et impera

Mai mult decât atât, prin Consiliul de Securitate al ONU, Rusia a demonstrat că poate bloca orice rezoluție ce apără drepturile omului și principiile democratice. Și s-a asigurat că nicio soluție politică nu va exista în afara strategiei Moscovei. Consecințele acestei „politici” a inundat Europa cu refugiați și migranți, o problemă care divizează Uniunea Europeană și nu pare a se sfârși curând.

„Modelul Siria” i-a dat prilejul lui Putin să-și etaleze și noua tehnologie militară, ceea ce a atras încheierea de contracte foarte importante în domeniul apărării. Totodată, a dovedit utilitatea folosirii „mercenarilor” ruși în luptă, cum sunt cei de la misterioasa companie Wagner, care ar fi căzut victime bombardamentelor americane în Deir ez-Zor. Nu numai că sunt utili pe câmpul de luptă, dar constituie și un pretext pentru Moscova de a nega participarea ofecială la „operațiuni sensibile”.

Comparativ cu „mesajul” Rusiei prin intermediul „modelului” sirian, SUA apar cu o strategie incertă, fără să-și apere interesele în mod decisiv, care se ciocnesc cu Turcia, un mare aliat în NATO, ceea ce, de asemenea, divizează și blocul militar.

Se poate spune că victoria lui Putin în Siria îi asigură o nouă victorie în alegerile din Rusia și mulți ani de strategie brutală, pentru a se impune ca mare putere mondială. O putere antidemocratică, deoarece și Rusia și China consideră că democrația creează un climat de instabilitate!

  Următorul „model Siria” ar putea fi Ucraina

Eugene Rumer crede că după victoria din Siria, Vladimir Putin se va concentra mai tare pe Europa de Est, unde abilitatea sa de a crea disensiuni a fost până acum singura „armă” utilizată la maximum.

Însă, Rusia a pierdut, conform lui Runner, foarte mult acasă. Dacă se compară o hartă strategică a Europei în 1985 cu una de acum, se observă că Rusia a pierdut „fizic” în domeniul propriei securități, așa cum o concepe Moscova, adică având vaste zone de influență, ce acționează și ca zone-tampon până la granițele Rusiei.

Nemaifiind aceste inele de securitate externă, nici cea internă nu mai este apărată. Estonia, unde NATO acordă ajutor militar substanțial, este, practic „o suburbie” a orașului St.Petersburg.

Vulnerabilitatea Rusiei nu dispare numai cu acțiunea în forță asupra Crimeii. Putin are nevoie de alte acțiuni, politice și militare, în Europa de Est, pentru a-și reface din inelele exterioare de apărare, acum acaparate rând pe rând de NATO.

Următorul „model Siria” ar putea fi aplicat de Moscova în Ucraina. La Marea Neagră, NATO are trei aliați care deranjează Rusia: Turcia, România și Bulgaria. Putin va crea mai multe incidente navale, menținând un climat de instabilitate și iritare, care îi convine. Pentru că, până la o intervenție militară, trebuie să-și demonstreze determinarea de a interveni. Ca în Siria!

Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...
Ultima oră
Pe aceeași temă