15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMonument aurit în onoarea victimelor atentatului de la Târgul de Crăciun de...

Monument aurit în onoarea victimelor atentatului de la Târgul de Crăciun de la Berlin

Angela Merkel, cancelarul în exerciţiu, a fost criticată în ultimele săptămâni din cauza lipsei sale de empatie, de o parte a apropiaţilor celor 12 morţi şi celor aproximativ 100 de răniţi. Ea i-a primit pentru prima oară luni, după publicarea, la începutullui decembrie, a unei scrisori deschise foarte critice.

”Adevărul este de asemenea că susţinerea (victimelor) a ajuns prea târziu şi era insuficientă”, a subliniat preşedintele Frank-Walter Steinmeier la o ceremonie la care presa nu a avut acces, în Biserica Amintirii, în apropiere de locul atentatului.

”Să ştiţi că experienţele voastre, plângerile voastre şi avertismentele voastre au fost auzite (…). 19 decembrie 2016 a impus o datorie reprezentanţilor politici. Trebuie să scoatem la lumină neglijenţele şi să învăţăm din greşelile noastre”, a adăugat acest social-democrat respectat, potrivit textului distribuit presei.

Ministrul Justiţiei Heiko Maas a prezentat scuze într-un articol de presă.

Aceste declaraţii tranşează cu cele ale lui Merkel de luni, când a apreciat că autorităţile ”şi-au exprimat în mod clar (compasiunea) în diverse moduri”.

Taxiuri pe cheltuiala victimelor

Potrivit lui Kurt Beck, autorul unui raport oficial foarte critic cu privire la tratamentul victimelor acestui atentat, cancelarul a ştiut însă să ”destindă situaţia” în întâlnirea de luni.

Atacul din piaţa de Crăciun, revendicat de gruparea islamistă Statul Islamic (SI), este atentatul cel mai sângeros comis vreodată pe teritoriul german.

Cu toate acestea nu s-a organizat vreun omagiu naţional.

În raportul său, Beck critică de asemenea indemnizaţiile mici şi gesturi administrative şocante – precum trimiterea familiilor unor somaţii de plată a autopsiilor defuncţilor.

Ultimul exemplu de acest fel, dezvăluit de cotidianul Bild marţi, constă în faptul că Primăria Berlinului a precizat în invitaţia adresată apropiaţilor şi răniţilor la comemorarea de marţi că ”costul unui taxi nu va fi rambursat! Să se folosească mijloace de transport în comun”.

Acest lucru alimentează şi mai mult resentimentul celor vizaţi, care au aflat în ultima perioadă de la diverse comisii de anchetă că tunisianul Anis Amri ar fi putut să fie arestat înainte să treacă la fapte.

”Vor să economisească bani. Totul este foarte rece. Ei nu au încercat măcar să ne asculte, să ne înţeleagă suferinţele”, declară pentru Bild Yaron, cumnatul lui Dalia Elyakim, o israeliană ucisă de camion.

”Mă aşteptam la mai multă generozitate, mai ales că acum s-a stabilit că autorităţile, statul, au comis erori flagrante”, consideră, potrivit aceleiaşi surse, o rănită în atentat identificată drept Silvia B.

Mult timp plasat sub supravegherea poliţiei, autorul atentatului a rămas în libertate, în pofida faptului că era catalogat drept un islamist periculos şi traficant de droguri.

Sosit în Germania în 2015, după ce a ispăşit o pedeapsă cu închisoarea în Italia, tânărul a profitat de haosul administrativ provocat de afluxul a sute de mii de migranţi în acel an şi a depus numeroase cereri de azil, obţinând tot atâtea titluri de sejur provizoriu sub diverse identităţi.

Comemorarea de marţi este marcată de o serie de ceremonii în piaţa de Crăciun Breitscheidplatz.

Angela Merkel inaugura un memorial în faţa celebrei Biserici a Amintirii, al cărei clopot, parţial distrus în al Doilea Război Mondial, domină piaţa.

Monumentul constă într-o tăietură aurită, lungă de 14 metri, pe scările care conduc la biserică, care seamănă cu o cicatrice.

Seara, o rugăciune ecumenică este prevăzută, iar la ora locală 20.02 (21.02, ora României), momentul atentatului, va fi aprinsă o adevărată mare de lumânări.

Directorul serviciilor de informaţii interne Hans-Georg Maassen a subliniat, într-un interviu recent, că ţara nu se află la adăpost de un nou atac, în contextul în care 1.900 de persoane sunt suspectate de legături cu mişcarea jihadistă.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă