15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNetanyahu, între Hamas și obiectivul unui nou mandat

Netanyahu, între Hamas și obiectivul unui nou mandat

 

Atacul, imputat Hamas, a lovit o localitate din nordul Tel-Avivului și obligă guvernul la o ripostă care va avea consecințe în această perioadă foarte sensibilă de dinaintea alegerilor din 9 aprilie. Israelul s-a trezit luni, 25 martie, cu imaginile unei case distruse la Mishmeret.

În zori, o rachetă provenită din sudul Fâșiei Gaza, în apropiere de Rafah, a explodat deasupra unei locuințe, rănind șapte persoane. Din motive necunoscute, sistemul de apărare antirachetă Dom de Fier nu a interceptat-o. Chiar dacă prin minune nu a fost înregistrat nici un mort, acest atac reprezintă o adevărată provocare securitară și politică pentru Israel.

Armata a întărit imediat efectivele din sudul țării, a desfășurat două brigăzi suplimentare, de infanterie și blindate, și a chemat rezerviștii forțelor aeriene. Au fost amplasate baterii ale sistemului Dom de Fier pe întreg teritoriul țării, punctele de trecere spre teritoriul palestinian au fost închise, la fel rutele, școlile și alte activități în comunitățile vecine Fâșiei Gaza.

Aviația israeliană vizează „țintele teroriste ale Hamas” din acest teritoriu, printre care „un cartier general secret” al serviciilor secrete ale Hamas, o clădire cu trei etaje din regiunea Sabra,  utilizată de departamente ale securității interne,  serviciilor secrete centrale și serviciilor secrete militare, a precizat armata israeliană într-un comunicat.

Aflat la Washington pentru a se întâlni cu președintele Donald Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis o ripostă forte, denunțând un „atac criminal contra statului Israel”.  Hamas a negat că ar fi în spatele atacului, iar Jihadul islamic, al doilea grup armat din Gaza, a avertizat cu o reacție pe măsura unei „agresiuni” israeliene, iscând temeri privind o escaladare. Rar prin raza de acțiune, acest tir de rachete provenit din enclava palestiniană prinsă între Israel, Egipt și Mediterana readuce spectrul unei noi confruntări armate între Israel, de o parte, și mișcarea islamistă Hamas, care conduce Gaza, și aliații săi, de altă parte.

Semn al gravității atacului pentru Israel, Netanyahu, alertat noaptea de acest atac, a decis scurtarea vizitei și revenirea în țară imediat după întrevederea cu președintele american „pentru a conduce de aproape operațiunile noastre”. El urma să țină un discurs  în fața unui mare lobby pro-israelian, Aipac, și apoi să cineze cu președintele SUA. Vizita lui Netanyahu la Washington era destinată întăririi staturii sale  internaționale în vederea alegerilor cu rezultat incert, premierul israelian fiind acuzat de rivalii săi, în frunte cu fostul șef de Stat Major Benny Gantz, de pierderea capacității de apărare israeliană în fața Hamas.

 

Un „cadou” electoral

Donald Trump a recunoscut „formal” luni suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, decizie care oferă un atu electoral „amicului” Benjamin Netanyahu în alegerile din Israel, dar și cu consecințe internaționale. Platoul sirian Golan a fost cucerit de armata israeliană în 1967, după victoria asupra Siriei, Egiptului, Iordaniei și Libanului în Războiul de 6 Zile. În pofida anexării oficiale a Israelului în 1981, comunitatea internațională a refuzat până în prezent să recunoască o schimbare de suveranitate a Platoului Golan.

Acum, înaintea alegerilor unde speră să obțină un nou mandat, Benjamin Netanyahu se află în fața unei opțiuni sensibile și complexe privind modul de a reacționa la noul tir cu rachete din Gaza. Mulțumindu-se cu lovituri clasice contra unor situri atribuite Hamas și golite de oameni, riscă să se expună criticilor privind lipsa sa de fermitate. Pe de altă parte, ordonând o ripostă militară masivă, ar putea declanșa o escaladare imprevizibilă. Încă odată, dreapta israeliană este acuzată de lipsa viziunii privind Gaza, unde condițiile de viață sunt insuportabile.  În acest teritoriu supus blocadei, exasperarea populației nu poate fi calmată prin injecțiile de bani efectuate de Qatar, iar Hamas, pus la zid,  mizează pe reorientarea furiei populare spre exterior după ce a reprimat violent protestele sociale – apărute în toate orașele timp de zece zile – contra costului vieții. 

Cele mai citite

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă