11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalNissan vrea să schimbe strategia şi să devină mai mic şi mai...

Nissan vrea să schimbe strategia şi să devină mai mic şi mai profitabil

Cunoscute la nivel intern sub denumirea “plan de relansarea performanţelor”, măsurile marchează o schimbare majoră pentru Nissan comparativ cu strategia urmată de fostul lider Carlos Ghosn, care viza ţinte ambiţioase de vânzări în SUA şi alte pieţe importante, au declarat pentru Reuters o serie de surse din apropierea acestui dosar.

“Avem nevoie de o relansare însă problemele sunt numeroase”, a declarat una din surse. O altă sursă a spus că, exceptând China, vor fi analizate toate pieţele unde sunt amplasate uzine Nissan pentru posibile reduceri de capacităţi. Sursa a adăugat însă că nu există planuri privind închiderea completă a unei uzine sau de retragere completă dintr-o ţară.

În cazul SUA, una din cele mai importante pieţe pentru Nissan, noul plan prevede încetarea practicilor destinate majorării cotei de piaţă prin vânzarea de vehicule, la preţuri reduse, către operatorii de flote sau companiile de închirieri de autovehicule, o practică ce a redus profitabilitatea şi a afectat imaginea mărcii Nissan.

“Trebuie să ne îndepărtăm de ceea ce s-a întâmplat în trecut”, a mai spus una din surse, adăugând că sub conducerea lui Ghosn, Nissn s-a grăbit să îi atingă obiectivele de vânzări cu orice preţ, ceea ce înseamnă că practic a donat automobile operatorilor de flote.

De asemenea, sursele citate de Reuters susţin că Nissan ar putea să înceteze să mai producă versiuni neprofitabile ale pickup-ului Titan, precum modelul single-cab sau versiunile diesel. În ceea ce priveşte închiderea liniilor de producţie, cel mai probabil vor fi afectate cele de pe pieţele emergente care asamblează automobile marca Datsun şi alte autovehicule mici. Datsun este o marcă relansată sub conducerea lui Ghosn şi destinată pieţelor emergente. Potrivit surselor, Nissan a început să se confrunte cu probleme începând din 2014 când a introdus automobile Datsun ieftine pe pieţe precum Indonezia, India, Rusia şi Africa de Sud, pentru ca ulterior să constate că Datsun a canibalizat vânzările Nissan.

Potrivit surselor, o echipă condusă de vicepreşedintele Nissan, Jun Seki, urmează să dezvăluie un nou plan de anvergură în cursul acestei luni, însă mai sunt de finalizat unele aspecte. Seki face parte din noua echipă de conducere, în frunte cu viitorul CEO Makoto Uchida, care va prelua frâiele la Nissan de la 1 ianuarie 2020.

Pe ansamblu, obiectivul planului este eliberarea de resurse şi concentrarea pe SUA şi China. În acest scop, se va reveni asupra strategiei de expansiune agresivă promovată de Ghosn conform unui plan cincinal denumit Power 88 care viza creşterea marcajelor de profit şi a cotei de piaţă mondială până la 8%, obiective care nu au fost atinse niciodată.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă