19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalNoi contre SUA-UE privind acțiunile ilegale ale Israelului

Noi contre SUA-UE privind acțiunile ilegale ale Israelului

Care afectează perspectivele unei păci durabile, în contextul în care SUA au anunţat că nu mai consideră că aceste colonii contravin prevederilor Dreptului internaţional, transmit Reuters şi dpa.

”UE cheamă Israelul să pună capăt tuturor activităţilor de colonizare, conform obligaţiilor sale ca putere ocupantă”, a afirmat într-o declaraţie şefa Diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Cum acțiunile ilegale au devenit peste noapte legale, sau până unde merge Trump cu sfidarea unei întregi tradiții de Drept internațional

Această reacţie survine după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat luni susţinerea Washingtonului pentru dreptul Israelului de a stabili colonii în Cisiordania ocupată, abandonând poziţia adoptată în urmă cu 40 de ani, conform căreia aceste colonii ”contravin Dreptului internaţional”. Cu toate acestea, SUA au aderat – ca membru permanent – la mai multe Rezoluții ale Consiliului de securitate ONU care „reafirmau” poziția internațională inițială care condamnă ocupația militară israeliană a Cisiordaniei, precum și activitățile de colonizare evreiască în zonă. Ultimul astfel de document, care are valoare obligatorie conform Dreptului internațional (Carta ONU), este Rezoluția 2334, emisă în decembrie 2016, când Trump abia câștigase alegerile, dar nu fusese învestit încă, deci nu putuse încă să ordone blocarea, prin dreptul de veto al SUA în Consiliu, textul respectiv. Câtă vreme oficialii de la Washington s-au trezit peste noapte să contrazică o poziționare constantă, fermă și indubitabilă vreme de zeci de ani a lumii internaționale și a propriilor reprezentanți americani la ONU, nu putem decât să constatăm sfidarea grosolană cu care ne-am obișnuit din partea unei Administrații americane care calcă în picioare ceea ce s-a construit de-a lungul a zeci de ani în eforturile de prezervare a păcii. În această situație, pentru Trump contează numai alianța cu Israelul, deci levierul financiar și politic prin lobby-ul pe care evreii americani îl au în Congresul SUA. Restul lumii, inclusiv aliații din UE, nu mai contează.

Mogherini trimite la Rezoluția semnată chiar de americani

“Toate activităţile de colonizare sunt ilegale în temeiul Dreptului internaţional şi subminează viabilitatea soluţiei celor două state şi perspectiva unei păci durabile, aşa cum este reafirmată de rezoluţia 2334 a Consiliului de Securitate al ONU”, a subliniat Federica Mogherini. “Poziţia UE în privinţa politicii de colonizare israeliană în teritoriile ocupate este clară şi rămâne neschimbată”, a subliniat Mogherini.

Reacții din zonă

”Statele Unite nu sunt calificate şi nici autorizate să nege legitimitatea rezoluţiilor internaţionale şi nu au dreptul să dea legitimitate aşezărilor israeliene”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a spus că schimbarea politicii americane ”ar avea consecinţe periculoase” pentru perpectivele de relansare a discuţiilor pentru pace şi a descris aşezările ”o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor Consiliului de securitate al Naţiunilor Unite”.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă