7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalO ”gherilă” aşteptată în Parlamentul britanic privind Brexitul

O ”gherilă” aşteptată în Parlamentul britanic privind Brexitul

Londra a obţinut un nou acord de divorţ cu UE joi, dar nu a reuşit să obţină susţinerea parlamentului britanic sâmbătă. Premierul Boris Johnson a fost nevoit să ceară o amânare a datei ieşirii din UE, o cerere aflată în curs de examinare la Bruxelles.

Însă liderul conservator, care se opune aprin oricărei noi amânări a Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie şi amânat deja în două rânduri, a trimis această cerere şi o scrisoare în care spune de ce nu vrea o nouă amânare.

Luni după-amiaza el încearcă din nou să obţină susţinerea Parlamentului faţă de acordul său al Brexitului, în cazul în care îl autorizează preşedintele Camerei Comunelor John Bercow. Acesta, acuzat de către conservatori că este anti-Brexit, ar putea refuza organizarea acestui vot, pe motiv că Guvernul a încercat deja sâmbătă să unească parlamentarii în spatele acestui text dar a eşuat.

La peste trei ani de la referendumul din 2016, în care aproape 52% dintre britanicii care s-au exprimat au susţinut tabăra ”Leave”, opinia publică şi parlamentarii rămân foarte împărţiţi, inclusiv în cadrul Partidului Conservator (Tories) al lui Boris Johnson. Cu toate acestea, Guvernul consideră că are o majoritate care-i susţine acordul.

El va încerca totodată să treacă prin Parlament cât mai rapid posibil texte de lege necesare în vederea intrării în vigoare a acordului. Londra este hotărâtă să plece la 31 octombrie din UE, chit că-i pune pe parlamentari să munească noaptea sau în weekend.

Însă opoziţia intenţionează să-i pună beţe în roate şi să supună la vot amendamente.

”ANEANTIZAREA BREXITULUI”

Keir Starmer, însărcinat cu Brexitul în Partidul Laburist (Labour), a declarat duminică la BBC că acordul Brexitului este necesar să fie supus unui vot al britanicilor într-un referendum – un scrutin în favoarea căruia sute de mii de persoane au manifestat la Londra sâmbătă.

Partidul Laburist urmează totodată să exercite presiuni în vederea adoptării unui amendament care să oblige Londra să rămână într-o uniune vamală, un amendament care ”ne va aduce la punctul de plecare”, a avertizat ministrului Comerţului Liz Truss în ziarul The Daily Telegraph. Această opţiune a fost examinată şi apoi respinsă de Parlament în urmă cu câteva luni.

Cotidianul conservator scria luni pe prima pagină despre ”gherila” parlamentară care urmează, în timp ce tabloidul The Daily Mail evoca ”furia faţă de complotul laburist în vederea ruinării Brexitului”.

Aceste eventuale amendamente au putearea de a ”aneantiza” acordul Brexitului, a declarat un ministru pentru ziarul Times.

”Dacă nu plecăm din UE va fi pentru că Parlamentul a împiedicat Guvernul să facă ceea ce s-a angajat”, a declarat acest ministru, apreciind că singurul mod de a ieşi din impas este organizarea unor alegeri anticipate, pentru ca şeful Guvernului să aibă o majoritate.

”Noi nu încercăm să aneantizăm, noi încercăm să apărărm economia britanică, locurile de muncă şi serviciile publice”, a replicat un reprezentant laburist luni, la BBC, Jonathan Ashworth.

”Felul responsabil de a pleca din UE rezidă într-un acord de uniune vamală, iar acest lucru este necesar să-i fie prezentat poporului britanic, pentru ca să aibă un cuvânt de spus”, a subliniat el.

Acordul retregerii reglementează condiţiile divorţului după 46 de ani de viaţă comună, permiţând o ieşire blândă şi o perioadă de tranziţie până cel puţin la sfârţitul lui 2020.

În afară de aprobarea Parlamentului britanic, acordul este necesar să fie adoptat de Parlamentul European (PE).

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă