6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPână și FBI s-a săturat: CIA a transformat SUA în stat polițienesc

Până și FBI s-a săturat: CIA a transformat SUA în stat polițienesc

Aceasta este una din concluziile unei cărți apărute recent în Statele Unite, “Câinii de pază nu au lătrat: CIA, NSA și crimele din Războiul împotriva terorii“, ale cărei idei sunt preluate de ediția americană a revistei Newsweek.

Deși foștii oficiali ai FBI au mai acuzat în trecut CIA că ar fi cunoscut și ar fi păstrat secrete încă dinainte de atacurile teroriste, intențiile și mișcările militanților, noile dezvăluiri indică o nemulțumire crescândă a Biroului Federal de Investigații față de secretomania CIA.

Frustrarea reprezentanților FBI este cu atât mai mare cu cât misiunea acestora era de a colabora direct cu CIA pentru contracararea terorismului, fiind transfe-rați de la FBI la CIA tocmai pentru a crește eficiența acțiunilor antiterorism din SUA dinainte de 11 septembrie.

Noile reacții ale FBI nu acuză CIA explicit de trădare, deși acuzația e în mod evident implicită. ”Cel mai oribil e că încă nu știm ce s-a întâmplat atunci”, se plânge Ali Soufan, unul dintre principalii agenți antiterorism ai FBI față de care CIA a ascuns, înaintea atentatelor, mișcările membrilor Al-Qaeda, dezvăluie ediția americană a Newsweek.

Acest reprezentant al FBI, dar și alții sunt nemulțumiți de secretomania păstrată și în prezent de CIA față de cât de mult a știut Agenția despre atacurile teroriste, mai ales în contextul în care atentatele au avut ca efect invaziile americane din Irak și din Afganistan, destabilizarea Orientului Mijlociu și în special transformarea SUA într-un stat polițienesc după atentate.

Tonul unui alt înalt oficial al FBI e similar. ”Sunt trist și depresiv în legătură cu această situație”, consideră Mark Rossini, unul dintre cei doi agenți FBI care fuseseră transferați în trecut unității CIA de supraveghere a lui Osama bin Laden. ”E evident că atacurile teroriste nu erau inevitabile, iar cei vinovați nu au fost pedepsiți”, acuză Rossini. Agentul FBI acuză că șefii lui de la CIA i-au interzis, fără explicații, în anii 2000 și 2001, să transmită propriilor colegi de la cartierul general al FBI informații despre mișcările din SUA ale celor care ulterior au realizat atentatele din 11 septembrie.

Autorii cărții în care apar aceste dezvăluiri aduc numeroase indicii ce demontează teoria oficială a Guvernului SUA, potrivit căreia atacurile teroriste de la 11 septembrie ar fi avut loc din cauza unei lipse de coordonare a agențiilor de informații americane.

Autorii, John Duffy și Ray Nowosielski, au mai ”supărat” CIA și în 2009, când l-au intervievat pe Richard Clarke, consilierul antiterorism al președinților Bill Clinton și George W. Bush. Acesta s-a dezlănțuit atunci împotriva conducerii CIA, pe care a acuzat-o, în frunte cu fostul director George Tenet, că a ascuns față de el informații esențiale despre acțiunile Al-Qaeda, inclusiv despre accesul în SUA a doi dintre realizatorii saudiți ai atentatelor din 11 septembrie, Khalid al-Mihdhar și Nawaf al-Hazmi.

 

I-a recrutat CIA pe teroriștii lui Bin Laden?

În carte, cei doi autori consemnează acuzațiile lui Richard Clarke față de fostul șef al CIA George Tenet, care susținuse, în 2002, în fața Congresului SUA, că Agenția nu ar fi fost con-știentă de amenințarea iminentă a atentatelor deoarece CIA ar fi fost informată de pericolul terorist printr-un memorandum care nu era marcat ”urgent”, drept pentru care ”nimeni nu l-a citit”.

Ulterior, în 2007, afirmațiile fostului șef al CIA au fost demontate de publicarea anchetei interne a CIA despre atentate, unde scria că ”între 50 și 60 de agenți au citit una sau mai multe din cele 6 informări ale CIA care conțineau informații despre mișcările teroriștilor”.

În cartea apărută recent, Richard Clarke l-a atacat virulent pe fostul director al CIA pentru aceste minciuni: ”Pentru mult timp, am crezut că au -existat unul, doi ofițeri -inferiori care au primit această informație (despre accesul în SUA al celor doi teroriști – n.red.) și cumva nu au înțeles importanța ei. Dar să aflu că au fost 50 de ofițeri CIA – CINCIZECI! – care au știut, inclusiv Tenet și alții care vorbeau în mod curent cu mine!? Să zic că asta mă enervează la culme e puțin spus!”, a afirmat Richard Clarke.

Autorii cărții nu explică motivele pentru care CIA a ascuns aceste informații esențiale față de FBI, dar fostul consilier al Casei Albe crede că Agenția avea un plan în desfășurare pentru a-i recruta pe cei doi saudiți ca agenți dubli.

Astfel, CIA ar fi ascuns față de FBI prezența teroriștilor pe teritoriul american pentru a împiedica arestarea lor de FBI. Ulterior, planul de recrutare nu a reușit, iar CIA a decis să nu transmită informațiile către FBI, pentru a nu fi acuzați de incompetență.

Cartea susține acuzațiile lui Clarke prin mărturii ale altor ofițeri FBI, care însă nu se pun de acord cu privire la responsabilii luării acestei decizii din cadrul CIA: Dale Watson, fost șef-adjunct al FBI pentru antiterorism, consideră că vina nu aparține șefului CIA, ci conducerii unității de urmărire a lui Osama bin Laden  din interiorul CIA.

Însă Pat D’Amuro, tot fost înalt responsabil FBI pentru antiterorism, crede că decizia de a ține FBI în ceață a venit direct de la conducerea CIA. ”Nu am nici un dubiu că asta (ascunderea de informații de către CIA față de FBI – n. red.) a ajuns până sus în interiorul CIA. Însă nici azi nu știu motivul pentru care nu au trimis -informațiile mai departe”, a afirmat acesta.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă