13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPeru, cutremur în politică. Ministrul Apărării demisionează după grațierea lui Fujimori

Peru, cutremur în politică. Ministrul Apărării demisionează după grațierea lui Fujimori

“Da, a demisionat”, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului o sursă din cadrul Ministerului Apărării.

Demisia lui Jorge Nieto, om politic de stânga, a intervenit la o săptămână după cea a ministrului culturii, Salvador del Solar, care s-a opus constant graţierii lui Alberto Fujimori.

La 30 decembrie, peste 230 de scriitori peruani, printre care laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Mario Vargas Llosa, au semnat un manifest în care au calificat această graţiere ca “ilegală şi iresponsabilă”.

Alberto Fujimori, preşedinte al ţării între 1990 şi 2000, era condamnat la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii. El a fost graţiat la 24 decembrie de actualul şef al statului.

Această măsură a suscitat numeroase critici în străinătate şi a provocat manifestaţii ale peruanilor, care l-au acuzat pe Pedro Pablo Kuczynski că a negociat graţierea în schimbul menţinerii sale la putere cu sprijinul mişcării politice fondate de Alberto Fujimori.

La 22 decembrie, ministrul de interne Carlos Basombrio a demisionat, la câteva ore după votul din parlament respingând cererea de demitere a lui Pedro Pablo Kuczynski.

Actualul şef al statului a fost acuzat de corupţie pentru legăturile sale cu Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor care a recunoscut că a plătit aproape cinci milioane de dolari unor firme de consultanţă direct legate de şeful statului, la acea dată ministru, între 2004 şi 2013.

Alberto Fujimori a fost condamnat în 2009, găsit vinovat de corupţie şi crime împotriva umanităţii pentru că a comandat asasinarea a 25 de persoane în perioada războiului împotriva gherilei Sendero Luminoso (extremă stângă maoistă).

Fostul preşedinte de origine japoneză se află de la 23 decembrie în clinica Centenario, o instituţie medicală din Lima unde a fost spitalizat de urgenţă pentru aritmie şi tensiune arterială scăzută, mai scrie AFP.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă