14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPreședintele filipinez dorește retragerea din tratatul care instituie Curtea Penală Internaţională

Președintele filipinez dorește retragerea din tratatul care instituie Curtea Penală Internaţională

Liderul de la Manila a denunţat ancheta preliminară ce vizează execuţiile extrajudiciare din războiul împotriva drogurilor pe care l-a lansat, transmit agenţiile internaţionale de presă.

‘Declar (…) că Filipine revocă ratificarea Statutului de la Roma cu efect imediat’, a declarat preşedintele Duterte într-un comunicat, în care denunţă ‘utilizarea CPI ca instrument politic împotriva Filipinelor’ după declanşarea ‘prematură’ de către procurorul Curţii a unei anchete preliminare împotriva sa.

Curtea Penală Internaţională a declanşat luna trecută o anchetă preliminară pentru a stabili dacă în războiul împotriva drogurilor lansat de Duterte au fost comise crime împotriva umanităţii şi dacă CPI are jurisdicţie în acest caz. Curtea de la Haga a fost sesizată în acest sens anul trecut de un avocat filipinez.

Duterte, ales fără probleme în 2016, a promis să eradicheze traficul de droguri prin eliminarea fizică a zeci de mii de infractori.

După învestirea sa, aproape 4.000 de traficanţi şi de consumatori presupuşi de droguri au fost ucişi de forţele de poliţie, conform statisticilor oficiale.

Această politică provoacă îngrijorare în rândurile comunităţii internaţionale, iar apărătorii drepturilor omului afirmă că bilanţul real al celor ucişi este de trei ori mai mare decât statistica oficială, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă