11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Finlandei, adept al bunei relații cu Rusia lui Putin, câștigă al...

Președintele Finlandei, adept al bunei relații cu Rusia lui Putin, câștigă al doilea mandat

Actualul șef al statului a obținut peste 60 la sută din voturi, potrivit rezultatelor parţiale difuzate de ministerul Justiţiei, după numărarea a 85 la sută din buletine.

“Sunt surprins şi mişcat de această susţinere”, a declarat Niinisto.

Această victorie din primul tur, nemaiîntâlnită din 1994 şi prima alegere a unui preşedinte finalndez cu vot majoritar direct, a fost recunoscută de principalul său rival, candidatul Verzilor, Pekka Haavisto, care a obţinut aproximativ 12% din voturi.

“Recunosc că Niinisto a câştigat aceste alegeri şi îl felicit”, a spus Haavisto.

Sauli Niinisto este preşedintele finlandez cel mai popular după Urho Kekkonen (1956-1981) şi îl devansează pe mareşalul Mannerheim, erou al războiului contra Uniunii Sovietice al cărui loc în memoria colectivă a finlandezilor este comparabil cu cel al generalului De Gaulle în Franţa.

Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia. Strategia sa nu a împiedicat însă Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

”Unul dintre principalele obiective ale politicii externe şi de securitate ale Finlandei este acela de a evita să fie implicată într-un conflict armat”, explica Sauli Niinisto la jumătatea acestei luni, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la crearea forţelor armate finlandeze.

Născut în august 1948 la Salo (sud-vest) într-o familie de muncitori, Sauli Niinisto a devenit avocat înainte de a intra în politică din partea partidului conservator Coaliţia Naţională.

Ministru al justiţiei în 1995-1996, el a asigurat ulterior portofoliul finanţelor (1996-2003) şi şi-a ajutat ţara să depăşească recesiunea de la finalul anilor ’90, înainte de a adera la zona euro. Între 2007 şi 2011, Niinisto a fost preşedinte al parlamentului finlandez.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproape 100 de persoane sunt încă date dispărute după atacul de la Moscova

În jur de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul de săptămâna trecută din apropierea Moscovei, când bărbați înarmați au deschis focul la...

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă