8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin: "Rusia vrea dialog constructiv, dar nu depinde doar de noi. E...

Putin: “Rusia vrea dialog constructiv, dar nu depinde doar de noi. E ca în dragoste”

Vladimir Putin se pregăteşte de încă şase ani la conducerea Rusiei. A câştigat un nou mandat de preşedinte, al patrulea. Asta înseamnă că va rămâne la putere până în 2024, o durată neimaîntâlnită în Rusia de la Stalin încoace. Vladimir Putin va începe cel de-al patrulea mandat cu noi tensiuni cu Occidentul, după ce Rusia e acuzată că a folosit o neurotoxină, pentru a încerca să asasineze un fost spion rus, pe teritoriul Marii Britanii.

Totul a mers conform planului pentru Vladimir Putin, care şi-a bătut propriile recorduri. După 3 mandate de preşedinte şi 1 mandat de prim-ministru, a obţinut aproape 77% din voturi. Următorul clasat n-a avut nici 12 procente.

Peste 55 de milioane de voturi a adunat Vladimir Putin, un număr fără precedent. E drept că nimeni din anturajul liderului rus nu avea vreo emoţie cu privire la această victorie.

Prezenţa a fost, de fapt, miza alegerilor pentru conducerea de la Kremlin, pentru că Vladimir Putin a vrut să demonstreze lumii că poporul încă vine să-l voteze, deci e legitim şi de susţinut de ţară în acţiunile lui. O prezenţă de peste două treimi era ţinta Kremlinul, iar ea a fost atinsă. Aproape 68% a fost rata de participare la aceste alegeri- mai mare decât la ultimele prezidenţiale.

Deşi au mai fost încă şapte contracandidaţi, preşedintele rus nu a avut, practic, niciun fel de concurenţă. E un rezultat al maşinăriei politice centralizate pe care a construit-o pe parcursul a aproape două decenii, spun experţii. De altfel, singurul lui opozant real, Aleksei Navalnîi, nu a avut voie să candideze.

Astăzi, liderul rus a spus că nu vrea o cursă a înarmării cu celelalte puteri ale lumii şi că Rusia îşi va reduce cheltuielile militare.

Vladimir Putin: Desigur, trebuie să acordăm atenţia necesară întăririi capacităţilor de apărare naţională. Dar vreau să vă spun că nimeni nu are de gând să accelereze vreo cursă a înarmării. Dimpotrivă, vrem să clădim relaţii în lume într-o manieră constructivă. Ne dorim şi îi încurajăm pe partenerii noştri să avem un dialog constructiv. Dar, desigur, nu depinde totul de noi. E ca în dragoste, trebuie să vrea ambele părţi, altfel nu mai e dragoste. În ceea ce ne priveşte, vom face tot ce ne stă în puteri pentru a rezolva toate disputele cu partenerii noştri, prin mijloace politice şi diplomatice.

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă