23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternațional„Războiul rachetelor“ între SUA și Turcia

„Războiul rachetelor“ între SUA și Turcia

 

Noua arhitectură a alianțelor în Orientul Mijlociu se bazează și pe sistemele anti-aeriene, esențiale în dispozitivele militare de astăzi. Or, decizia președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a se dota cu cea mai înaltă tehnologie în domeniul apărării antiaeriene de care dispune Moscova și de a respinge oferta partenerului său american din NATO pentru sistemul Patriot crește riscul impunerii de sancțiuni către SUA contra Ankarei. Guvernul lui Erdogan a ignorat termenul fixat de Washington pentru a decide achiziționarea sistemului anti-rachetă Raytheon Co. Patriot, în valoare de 3,5 miliarde dolari.

Oferta oficială a expirat la sfârșitul lunii februarie. Fără să repingă public propunerea americană, Erdogan a repetat de mai multe ori că nu se va retrage din contractul pentru cumpărarea -sistemului de apărare rus S-400, care ar urma să fie instalat în octombrie. Asta va însemna că radarul S-400, cu o autonomie de 600 km, va urmări mișcările avioanelor NATO sub ochii tehnicienilor ruși. Washingtonul a anunțat Ankara că nu poate avea ambele sisteme și dacă acordul cu rușii va fi încheiat, Turcia riscă să piardă livrarea avioanelor de luptă invizibile Lockheed Martin F-35 și ar putea face obiectul sancțiunilor în virtutea legii -americane CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Erdogan a exclus săptămâna trecută anularea acordului cu Rusia, o forță regională din ce în ce mai puternică și care constru-iește o centrală nucleară în Turcia și un gazoduct pentru exportarea gazelor pe teritoriul turc cu destinația Europa. El a mai declarat că Ankara ar putea încerca să achiziționeze sistemul rus S-500 de generație viitoare. Analiștii subliniază că Turcia nu a declarat nici măcar odată că și-ar putea schimba avizul privind S-400, nedorind să compromită eforturile sale pentru găsirea unui teren de înțelegere cu Rusia asupra Siriei.

 

„Consecințe grave“

În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, sublinia că alegerea Ankarei „va avea consecințe grave“. Retorsiunile avute în vedere de partea americană sunt numeroase. SUA vor bloca vânzarea bombardierelor F-35, apoi ar putea trece la alte contracte, precum cel al elicopterelor Black Hawk. Săptămâna trecută, biroul reprezentantului american pentru comerț a anunțat că intenționează să pună capăt sistemului comercial preferențial pentru Turcia și a mai adăugat că se pregătește reexaminarea eligibilității Turciei după ce Ankara a stabilit tarife de retorsiune asupra produselor americane după diferendul de anul trecut. Dacă Washingtonul impune sancțiuni în virtutea CAATSA, ar putea afecta starea de pregătire de luptă a flotei turce actuale de avioane americane F-16. Avioanele cu reacție au dirijat operațiunile aeriene turce împotriva combatanților kurzi în Irak și în Siria.

Decizia este o lovitură dură pentru industria turcă și acoperă 17% din exporturile Turciei spre SUA. Ultima criză diplomatică între cele două țări a contribuit la căderea lirei la un nivel–record în august.În timp ce tensiunile bilaterale se concentrează pentru moment asupra apărării anti-rachetă, alte litigii nesoluționate continuă să erodeze încrederea. În afara dezacordurilor politice centrate pe Orientul Mijlociu, ca strategia în Siria și sancțiunile impuse Iranului, s-a adăugat și cel asupra Venezuelei: Washingtonul susține liderul opoziției, Juan Guaidó, iar Ankara susține președintele Nicolas -Maduro.

În acest climat, Statele Unite au amplasat sistemul de apărare antibalistică THAAD în Israel, sistem considerat „unul din cele mai avansate din lume“. Armata americană a declarat că THAAD a fost desfășurat în cadrul unui exercițiu militar comun și obiectivul este testarea capacității militarilor americani de a desfășura rapid acest tip de armament oriunde în lume. Forțele americane sunt agile și pot reacționa rapid și în mod imprevizibil oricărei amenințări, oriunde s-ar afla și în orice moment, a precizat un comunicat militar.

Nu s-a precizat timpul necesar, chiar gesturi aparent minore atrag tensiuni. Diplomatul turc în retragere, Uluc Ozulker, a declarat că Turcia se află în acest moment prinsă între „SUA de o parte, și Rusia de altă parte“.

Cele mai citite

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă