18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMAE Rus, mesaj ironic cu ocazia aniversării a 70 de ani de...

MAE Rus, mesaj ironic cu ocazia aniversării a 70 de ani de NATO

NATO a sărbătorit această dată aniversară printr-o reuniune ministerială la Washington.

“Ce ne-am dori să-i urăm NATO la această dată aniversară? Probabil, pace interioară şi mai puţină nervozitate. Sperăm că ea să evite să se concentreze pe obsesii şi fobii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-o postare pe Twitter. Ea a rostit aceeaşi felicitare şi într-o conferinţă de presă la sediul MAE rus.

În acelaşi timp, reprezentanta diplomaţiei ruse a subliniat disponibilitatea Moscovei pentru o cooperare constructivă pe plan internaţional, inclusiv cu Alianţa Nord-Atlantică.

“Escaladarea tensiunilor militaro-politice nu este alegerea Rusiei”, a declarat Zaharova, reiterând disponibilitatea ţării sale de a construi o relaţie de parteneriat cu blocul nord-atlantic.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, criza între cele două părţi intervenind după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014. Tensiunile s-au acutizat după ce Moscova a fost acuzată că acordă sprijin militar separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi a militarizat peninsula anexată în Marea Neagră. Ulterior, criza s-a amplificat o dată cu acuzaţiile privind amestecul Kremlinului în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, otrăvirea cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok a unui fost agent dublu rus în Marea Britanie de către ofiţeri GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) şi încercările Moscovei de a dezbina Occidentul.

Cele 29 de ţări membre ale NATO au încercat joi la Washington să-şi arate unitatea în faţa agresiunilor Rusiei, în contextul în care la 4 aprilie se împlinesc 70 de la crearea Alianţei Nord-Atlantice în 1949 pentru a contracara Uniunea Sovietică în debutul Războiului Rece.

Lumea de atunci s-a schimbat, dar Moscova rămâne principala “ameninţare” din perspectiva Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, celebrată ca fiind cea mai veche şi mai eficientă alianţă din istorie, potrivit AFP.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă