6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalRusiei i s-a retras dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de...

Rusiei i s-a retras dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud

Decizia vine ca urmare a scandalului de dopaj în masă în care este implicată Rusia, iar atleţii care pot dovedi că nu au probleme cu dopingul vor avea şansa de a participa la Olimpiada din postura de sportivi independenţi, sub drapel neutru. De asemenea, niciun oficial rus nu a fost acreditat la Jocurile Olimpice găzduite de Coreea de Sud.

 Sub conducerea preşedintelui Thomas Bach, reprezentanţii Comitetului Olimpic Internaţional s-au întrunit, marţi, la Lausanne, pentru a lua decizia în ceea ce priveşte participarea Rusiei la ediţia 2018 a Jocurilor Olimpice de iarnă, de la Pyeongchang.

 Decizia are la bază o investigaţie purtată, timp de 16 luni, de Samuel Schmid, fost preşedinte al Elveţiei, potrivit BBC. Obiectivul anchetei a fost acela de a stabili dacă Guvernul şi instituţiile statului s-au implicat într-adevăr în acţiuni planificate de dopaj pentru ediţia din 2014, găzduită de Sochi. Rusia a negat vehement acuzaţiile, însă doar în ultima lună, 25 de sportivi ruşi au fost suspendaţi pentru violarea prevederilor anti-doping. 11 sportivi prezenţi pe podium la Sochi au fost suspendaţi retroactiv şi au pierdut medaliile câştigate, astfel încât Rusia a părăsit primul loc în clasamentul final pe medalii, ba mai mult a coborât de pe podiumul ediţiei 2014 a Jocurilor.

Port-drapelul Rusiei la ediţia de acasă a Jocurilor, Alexander Zubkov (bob), se află printre sportivii suspendaţi, potrivit Associated Press, pentru că ar fi încercat să distrugă probe ale dopării sportivilor. În vârstă de 43 de ani, Zubkov se retrăsese din activitatea competiţională şi fusese ales preşedinte al Federaţiei Ruse de Bob şi Skeleton. Zubkov a declarat pentru agenţia de presă că “toate rezultatele sale au fost curate de-a lungul carierei, dar sportul s-a transformat în politică”.

O decizie similară a fost necesară înaintea Jocurilor Olimpice de vară de la Rio: în 2016, CIO a refuzat să interzică accesul tuturor sportivilor ruşi la întreceri, însă fiecare Federaţie a avut dreptul de a lua decizii independente. Astfel, numărul de sportivi ruşi prezenţi la Rio a fost semnificativ, de ordinul sutelor, iar zestrea de medalii a urcat la borna 56.

 În luna noiembrie, Agenţia Mondială Andi-Doping a decis că Rusana – agenţia anti-doping naţională din Rusia – nu întruneşte în continuare criteriile sale pentru a primi acreditare.

S-a vorbit în săptămânile premergătoare deciziei CIO şi despre un posibil boicot al Rusiei în cazul în care sportivii săi vor fi obligaţi să participe sub steag neutru.

Rușii reacționează virulent

Irina Rodina, triplă medalitată olimpic, în prezent deputat în Duma de Stat, a scris pe Twitter un mesaj adresat lotului Rusiei: „Cât de mult se tem de noi. Ne pare rău. Nu am fost în stare să vă protejăm”.

 Unii sportivi ruși pot participa la Olimpiadă sub drapel neutru, potrivit forului de la Lausanne. Legat de acest aspect, Alexander Zubkov, șeful Federației Ruse de Bob, a declarat pentru agenția Tass că atleții ruși care vor alege să concureze sub drapel neutru vor primi întregul suportul instituției pe care o conduce. „Asta vă pot garanta”, a subliniat Zubkov.

 „Mi-ar plăcea să particip pentru a ne apăra steagul, știu că ceea ce s-a întâmplat este o enormă lipsă de respect față de țara noastră. Nu aș vrea să concurez sub drapel neutru, încă mă mai gândesc”, a spus snowborder-ul olimpic Nikolai Olyunin.

 “Olimpiada ologilor”

Fără Rusia, „va fi o olimpiadă a ologilor”, a reacționat caustic pe Instagram dubla medaliată olimpic cu aur la aruncarea prăjinei – Yelena Isinbayeva, în prezent șefa Comitetului rusesc Anti-Doping. Între timp, fosta atletă și-a șters postarea de pe Instagram.

 O reacție furioasă a venit din partea Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, într-un comentariu pe pagina sa de Facebook: „Nu ne vor înfrânge. Nici în războiul mondial (nu au făcut-o – n.r.), nici (prin – n.r.) prăbușirea Uniunii Sovietice, nici sancțiunile… Le luăm pe toate în piept și vom supraviețui (…) Încearcă în mod constant să ne arate cu degetul nebunia: modul nostru de viață, istoria, cultura, sportul. Este dureros? Foarte. Sufletul și inima noastră sunt cu sportivii noștri. Vom supraviețui? Da”.

Televiziunea rusă nu va transmite Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018, din cauza excluderii Rusiei de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), informează Reuters. După decizia CIO, grupul media de stat VGTRK a anunţat că nu va difuza competiţiile de la JO de iarnă.

Unii sportivi ruşi vor putea evolua la probe individuale sau pe echipe sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)”.  Aceştia vor concura cu un echipament pe care va fi înscris numele lor şi drapelul olimpic. La ceremonia va fi intonat imnul olimpic.

 

Cele mai citite

Eko News: Pionieratul Jurnalismului Digital în Era Informației

Într-o eră dominată de fluxul rapid și adesea neîntrerupt de informații, discernământul și integritatea în jurnalism devin nu doar valoroase, ci esențiale. Eko News,...

Eko News: Pionieratul Jurnalismului Digital în Era Informației

Într-o eră dominată de fluxul rapid și adesea neîntrerupt de informații, discernământul și integritatea în jurnalism devin nu doar valoroase, ci esențiale. Eko News,...

Ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte în celulele de pe suprafața colului uterin (porțiunea inferioară a uterului, de formă cilindrică și străbătută...
Ultima oră
Pe aceeași temă