6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalScandal în Germania, după ce un europarlamentar a cerut "o soluţie definitivă...

Scandal în Germania, după ce un europarlamentar a cerut “o soluţie definitivă la problema migraţiei”

Conform presei germane, acesta este un limbaj apropiat celui folosit de fascişti pentru exterminarea evreilor.

Preşedinte al Partidului Popular European (PPE/dreapta), principalul grup politic din Parlamentul European, Manfred Weber a dat cu toate acestea ulterior asigurări că nu a avut absolut nicio rea intenţie.

“În 2018, tema centrală europeană este soluţia definitivă la problema migraţiei”, a declarat Weber la radioul public bavarez.

“Avem nevoie de răspunsuri legale la nivel european”, a adăugat el.

Manfred Weber a fost imediat acuzat în ţara sa că recurge la un vocabular apropiat celui nazist.

“Soluţia finală” – “Endloesung” în germană – a fost termenul folosit de regimul lui Adolf Hitler pentru a extermina şase milioane de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Europarlamentarul german nu a recurs la termenul de “Endloesung”, însă a folosit expresia “finale Loesung”, care se apropie foarte tare de prima.

El a făcut aceste declaraţii pentru a apăra controversata participare a premierului ungar Viktor Orban la o reuniune importantă a CSU care a avut loc joi şi vineri în Bavaria. “Trebuie să rezolvăm problema migraţiei şi, dacă dorim să o rezolvăm, Viktor Orban, statele din Grupul Vişegrad sunt parteneri centrali”, a justificat Weber prezenţa lui Orban.

Mai târziu, în faţa criticilor şi protestelor care au fost formulate pe reţelele sociale, Manfred Weber a dat asigurări pe contul său de Twitter că nu a avut “nici cea mai mică intenţie” să folosească în mod voit un asemenea limbaj cu conotaţii. Ar fi “un nonsens absolut” să atribui o astfel de intenţie, potrivit lui Weber.

CSU, partidul-frate al formaţiunii conservatoare conduse de cancelarul Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a adoptat poziţii de dreapta în problema migraţiei, în încercarea de a recuceri voturile abandonate ale extremei drepte după sosirea în Germania, în 2015-2016, a peste un milion de refugiaţi.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă