22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalSecretarul de stat american efectuează primul turneu diplomatic în Africa

Secretarul de stat american efectuează primul turneu diplomatic în Africa

Rex Tillerson urmează să viziteze sediul Uniunii Africane, organizaţie ai cărei oficiali sunt încă indignaţi de afirmaţiile făcute de preşedintele american Donald Trump în ianuarie, când acesta ar fi numit statele africane drept ‘ţări de rahat’. Ulterior, Trump a negat că a făcut respectiva declaraţie.

Oficialii americani nu au prezentat un program detaliat al turneului african al secretarului de stat american, dar au afirmat că Rex Tillerson se va concentra pe discutarea modalităţilor de combatere a terorismului şi pe promovarea stabilităţii, a comerţului şi a investiţiilor.

Tillerson urmează să viziteze Etiopia, unde se află sediul Uniunii Africane, şi Kenya – ambele ţări fiind aliaţi importanţi ai SUA în lupta împotriva militanţilor islamişti Al-Shabaab în Somalia. În continuare, responsabilul american va vizita Djibouti, unde se află baze militare americane, franceze şi chineze.

Rex Tillerson va mai vizita Ciad şi Nigeria, importanţi producători de petrol, care depun eforturi pentru a combate acţiunile mişcării islamiste Boko Haram.

Potrivit analiştilor, preşedintele Donald Trump s-a axat în principal pe securitate în Africa într-o perioadă în care China, Turcia şi alte state dezvoltă relaţiile diplomatice şi de afaceri cu ţările africane. Liderul american a autorizat operaţiuni militare americane mai agresive în Somalia. Moartea a patru soldaţi americani în Niger, anul trecut, a condus la creşterea angajamentului SUA în lupta împotriva terorismului în Africa Occidentală.

În acelaşi timp, posturile de ambasadori în Africa de Sud, Republica Democratică Congo şi în alte state rămân neocupate, precum şi funcţia de adjunct pentru Africa al secretarului de stat american.

Donald Trump a afirmat că doreşte să taie bugetele pentru ajutor extern şi pentru Departamentul de Stat cu o treime.

”Africa este pregătită şi deschisă pentru relaţii comerciale. Chinezii au înţeles acest lucru şi sunt mai proactivi şi mai agresivi într-o manieră de pe urma căreia beneficiază”, a afirmat Brahima Coulibaly, directorul Iniţiativei de Dezvoltare a Africii în cadrul Institutului Brookings.

Actualul adjunct pentru afaceri africane al secretarului de stat american, Don Yamamoto , a declarat luni că diplomaţii americani sunt tot mai îngrijoraţi de nivelul ridicat al datoriei unor ţări africane faţă de China. ”SUA sunt îngrijorate de faptul că unele împrumuturi acordate de China au împins ţările înapoi în situaţia unei îndatorări grele, la puţin timp după ce au scăpat de datoriile pe care le aveau la instituţii financiare internaţionale”, a spus el.

China a devenit în 2009 cel mai mare partener comercial al Africii, depăşind astfel SUA.

Cele mai citite

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă