9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalȘeful diplomației germane l-a dus pe omologul turc în orașul lui natal....

Șeful diplomației germane l-a dus pe omologul turc în orașul lui natal. Care a fost scopul vizitei

Sigmar Gabriel a vrut astfel să ilustreze prin puterea exemplului faptul că relaţiile dintre Berlin şi Ankara sunt pe cale de normalizare.

Efortul său pare să fi dat roade, întrucât ministrul turc a afirmat în mod repetat că guvernul său este interesat de un “nou început” în relaţia cu Berlinul şi că speră să poată fi puse “în paranteză” diferenţele de opinie pentru a întări această relaţie, în anumite domenii.

Unul din domeniile în care Cavusoglu a spus că ar dori să se avanseze este extinderea uniunii vamale între Uniunea Europeană şi Turcia. Gabriel a asigurat că intenţionează să recomande reactivarea unei comisii economice a ministerelor economiei din cele două ţări.

Dar, deşi s-a străduit să fie amabil cu oaspetele său turc, şeful diplomaţiei germane a ţinut să sublinieze că rămân aspecte în legătură cu care Germania nu este dispusă la compromis. Astfel, el a salutat ajutorul acordat de Turcia refugiaţilor sirieni, dar a insistat că reluarea vânzărilor de arme germane către Turcia va depinde în primul rând de găsirea unei soluţii în cazul jurnalistului german Deniz Yucel, aflat în arest în Turcia de peste 10 luni, fără a fi judecat.

Sigmar Gabriel a confirmat presei că a discutat cazul lui Yucel cu omologul său turc în cadrul unei întâlniri private la el acasă.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au deteriorat după lovitura de stat eşuată din 2016 împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta a acuzat Germania că oferă găzduire unor susţinători ai lui Fethullah Gulen, predicator exilat în SUA pe care îl acuză că a pus la cale puciul. Autorităţile turce au reţinut mai mulţi cetăţeni germani sub acuzaţii legate de terorism şi au acuzat o serie de politicieni germani că se comportă ca nişte nazişti după ce unor miniştri turci li s-a interzis să participe la mitinguri în Germania.

Un grup de demonstranţi au protestat la Goslar împotriva vizitei lui Cavusoglu, cerând eliberarea tuturor deţinuţilor politici, în timp ce un alt grup de persoane cu origini turce au salutat venirea sa.

În pofida disputelor diplomatice, ambele ţări “sunt gata să-şi normalizeze relaţiile”, a declarat Cavusoglu într-un interviu acordat dpa înaintea vizitei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă