15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalShinzo Abe ia în calcul posibilitatea de a se întâlni cu Kim...

Shinzo Abe ia în calcul posibilitatea de a se întâlni cu Kim Jong Un

Această informaţie, dacă va fi confirmată, ar reprezenta o schimbare de ton a Japoniei, adeptă până în prezent a unei linii dure faţă de Coreea de Nord.

Dosarul a cunoscut săptămâna trecută o evoluţie spectaculoasă atunci când preşedintele american, Donald Trump, a acceptat invitaţia adresată de Kim Jong Un de a participa la un summit istoric, în special pentru a discuta despre denuclearizare. Un summit intercoreean este, pe de altă parte, prevăzut la sfârşitul lui aprilie, într-un context de dezgheţ al relaţiilor diplomatice dintre cele două Corei, datorat Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang.

Tokyo doreşte profite de această ocazie pentru “a face să avanseze chestiunea răpirii unor japonezi de către Phenian în anii 1970 şi 1980” care a avut ca scop să formeze spioni cunoscători ai limbii şi obiceiurilor japoneze, a explicat agenţia de presă Kyodo, citând surse guvernamentale. Agenţia Jiji a transmis informaţii similare, subliniind că Japonia, în prima linie în faţa programelor nuclear şi balistic ale Phenianului, se teme să nu fie marginalizată dacă discuţiile avansează fără ea.

Ultimul summit bilateral între cele două ţări a avut loc în 2004, când premierul de la acea dată, Junichiro Koizumi, s-a întâlnit cu Kim Jong Il, tatăl actualului lider de la Phenian. Săptămâna trecută, Shinzo Abe a salutat ultimele evoluţii, subliniind în acelaşi timp că “nu este o schimbare de politică din partea Japoniei şi Statelor Unite”. “Vom continua să exercităm o presiune maximă până când Coreea de Nord va lua măsuri concrete spre o denuclearizare perfectă, verificabilă şi ireversibilă”, a declarat prim-ministrul nipon.

Marţi, el a avut discutat despre ultimele evoluţii diplomatice cu şeful serviciului de informaţii al Coreii de Sud (NIS), Suh Hoon, aflat în vizită la Tokyo.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă