15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalSiria, militarii turci cuceresc un bastion important al militanților kurzi

Siria, militarii turci cuceresc un bastion important al militanților kurzi

Militarii turci, sprijiniţi de combatanţi sirieni, au preluat joi “controlul total” al oraşului Jandairis, situat în sud-vestul regiunii Afrin, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Această victorie vine într-un moment în care înaintarea forţelor Ankarei, care au lansat pe 20 ianuarie o ofensivă contra miliţiei kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), calificată drept “teroristă” de Turcia, este deosebit de costisitoare din punctul de vedere al pierderilor în rândul soldaţilor.

Conform statului-major turc, peste 40 de militari turci au fost ucişi de la începutul acestei operaţiuni, intitulată “Ramură de măslin”, care a tensionat relaţiile între Ankara şi Washington, Statele Unite sprijinind YPG contra grupării Stat Islamic (SI) în Siria.

Dar cucerirea localităţii Jandairis ar putea marca un punct de cotitură pentru forţele turce şi servi drept trambulină pentru un eventual asalt asupra oraşului Afrin, bastion al YPG unde se găsesc încă mii de civili.

Forţele Ankarei “s-au ciocnit de cele kurde (de apărare) în timpul primelor săptămâni, dar de acum ele distrug lent poziţiile YPG”, subliniază Aron Lund, expert al think-tank-ului american Century Foundation.

“Operaţiunile turce par să progreseze încet, dar constant. (…) Este poate mai lent şi mai dureros faţă de ce sperau turcii, dar, pentru moment, bătălia nu progresează decât într-o direcţie: înfrângerea kurzilor”, a adăugat el.

După ce au capturat Jandairis, golit de locuitori, grupuri de combatanţi sirieni au cercetat oraşul, pe ale cărui străzi erau împrăştiate cadavre de luptători kurzi, potrivit unui corespondent AFP.

Canalele de televiziune din Turcia au difuzat joi seara imagini care prezentau un steag turc deasupra unei clădiri din localitatea cucerită, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă