14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalSiria: Turcia nu are intenţia să rămână în Afrin

Siria: Turcia nu are intenţia să rămână în Afrin

“Ceea ce spunem este foarte clar. Nu suntem acolo să rămânem şi absolut deloc să ocupăm”, a afirmat la rândul său viceprim-ministrul Bekir Bozdag, fără însă a anunţa un calendar pentru retragerea forţelor desfăşurate în Afrin şi care au înălţat acolo steagul turc.

“Afrin este acum sub control, dar Turcia încă mai are ceva de făcut în Afrin. Avem multe lucruri de făcut”, a mai avertizat Bozdag, adăugând că Ankara intenţionează să predea oraşul “adevăraţilor proprietari”, fără a detalia.

Militarii turci şi aliaţii lor rebeli sirieni au ocupat duminică oraşul Afrin, la două luni după ce Ankara a lansat ofensiva împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG).

Deşi Ankara consideră YPG o organizaţie “teroristă”, Washingtonul vede în membrii săi o forţă eficientă în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic (SI).

Avansarea forţelor turce şi a aliaţilor lor sirieni spre Afrin a provocat un exod al locuitorilor. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), 250.000 de civili au părăsit oraşul în zilele care au precedat intrarea combatanţilor Ankarei.

Ofensiva Turciei a tensionat relaţiile cu Washingtonul şi a provocat îngrijorări în mai multe ţări occidentale, precum Franţa, unde şeful diplomaţiei de la Paris a declarat săptămâna trecută că nimic nu justifică “acţiunea în profunzime” a armatei turce la Afrin.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă