21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA schimbă strategia în problema coreeană. Manevre militare de amploare

SUA schimbă strategia în problema coreeană. Manevre militare de amploare

Herbert R. McMaster, consilierul pe probleme de Securitate Naţională al preşedintelui american,  a anunțat că Donald Trump va face publică o nouă strategie externă a SUA, ce va consolida influenţa sa la nivel global.

McMaster a precizat că „era răbdării strategice” s-a încheiat, adăugând că preşedintele SUA nu are în plan să ia măsuri privind securitatea naţională care au la bază ideologii rigide, ci plecând de la esenţa intereselor naţionale americane.

„În curând, preşedintele Statelor Unite va dezvălui detaliile noii sale strategii. Vă pot spune că aceasta se va concentra pe protejarea teritoriului nostru, pe creşterea prosperităţii americane şi pe creşterea influenţei Statelor Unite la nivel global”, a precizat McMaster.

În ceea ce priveşte ameninţările venite dinspre Coreea de Nord, McMaster a susţinut că acestea cresc în fiecare zi.

 Exerciții fără precedent

 Exercițiul denumit „Vigilant Ace”, la care participă aproximativ 230 de avioane, printre care avioane stealth F-22 Raptor, și zeci de mii de militari, a început luni dimineață și urmează să dureze cinci zile, potrivit forțelor aeriene ale Coreii de Sud. Acestea diferă de exercițiile anuale comune prin dimensiune și intensitate, având scopul de a exercita o presiune militară la adresa Phenianului, care săptămâna trecută a efectuat un tir cu rachetă balistică intercontinentală Hwasong-15.

Pentru aceste exerciții, SUA au mobilizat șase avioane invizibile F-22 Raptor, nedetectabile de sisteme antiaeriene, capabile să atingă o viteză de 2.756 km/oră. Este pentru prima oară când la astfel de exerciții participă simultan șase F-22 Raptor americane în Peninsula Coreeană.

În plus, mai participă avioane ultramoderne F-35A și avioane F-35B, staționate în Japonia, care vor survola Coreea de Sud, și avioane de război electronic EA-18G.

Grupul de bombardiere strategice B-1B Lancer, avioane F-15C și F-16 vor efectua exerciții de bombardare. În cursul acestor exerciții, forțele aeriene ale celor două țări se vor antrena să intercepteze avioane nord-coreene deasupra Coreii de Sud și să se infiltreze în spațiul aerian nord-coreean pentru a lovi ținte nucleare și balistice, cum ar fi dispozitivul de tractare și lansare TEL și lansatoarele de rachete multiple din Coreea de Nord.

Regimul de la Phenian a denunțat aceste aplicații, acuzând Administrația Trump că „dorește război nuclear cu orice preț”.

 În acest context, senatorul republican Lindsey Graham a anunțat că este posibilă „o lovitură preventivă” a SUA asupra Coreii de Nord, cerând Pentagonului să înceapă evacuarea din Coreea de Sud a soțiilor și copiilor ofițerilor americani. „Este o nebunie să mai ții soții și copii în Coreea de Sud, având în vedere provocarea din partea Coreii de Nord”, a precizat Graham, membru al Comisiei pentru Servicii Militare din Senatul SUA.

Parlamentul japonez a caracterizat luni testele cu rachete balistice ale Coreii de Nord ca „o amenințare iminentă”.

Premierul Shinzo Abe a declarat că negocierile cu regimul de la Phenian nu au nicio urmare pozitivă. Parlamentul a aprobat o rezoluție prin care condamnă testele balistice ale Coreii de Nord, ale cărei rachete au căzut și în zona exclusiv economică a Japoniei.

„Regimul de la Pyongyang s-a arătat determinat să-și continue programele balistice și nucleare, fără precedent, ce reprezintă o amenințare semnificativă iminentă asupra securității regiunii, inclusiv a Japoniei”, se arată în rezoluție. „Această provocare la adresa comunității internaționale nu trebuie tolerată”.

Cele mai citite

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă