6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalTensiuni crescânde între Grecia și Macedonia. Ministrul de Externe grec, amenințat cu...

Tensiuni crescânde între Grecia și Macedonia. Ministrul de Externe grec, amenințat cu moartea

Autorii scrisorii spun că au trei gloanţe pentru ministrul Kotzias, potrivit textului scrisorii trimise joi şefului diplomaţiei elene, a precizat Toskas la postul ANT1 TV.

Kotzias conduce negocierile cu Macedonia pentru a rezolva disputa în legătură cu denumirea fostei republici iugoslave, dispută ce a obstrucţionat din anii 1990 obiectivele Macedoniei de a adera la NATO şi la Uniunea Europeană.

Grecia a obiectat la denumirea de Macedonia de când fosta republică s-a desprins din federaţia iugoslavă în 1991. Grecia are propriul teritoriu denumit Macedonia şi argumentează că folosirea aceluiaşi nume de către micul său vecin de la nord, împreună cu articole interpretabile din Constituţia sa, implică pretenţii asupra teritoriului grecesc.

Din cauza obiecţiilor Atenei, Macedonia a fost admisă la ONU cu denumirea provizorie de ”Fosta Republică Iugoslavă Macedonia” (FYROM, din engleză), care este numele său oficial la organizaţiile internaţionale.

Problema stârneşte pasiuni puternice în rândul grecilor, care consideră Macedonia, vechiul regat condus de către Alexandru cel Mare, că este parte integrală a patriei lor.

Sute de mii de greci au demonstrat pe 21 ianuarie la Salonic (nord), capitala regiunii greceşti Macedonia, pentru a protesta faţă de folosirea aceluiaşi nume de către statul vecin. Un miting în capitala ţării, Atena, urmează să aibă loc duminică.

În opinia lui Toskas, trimiterea de scrisori de ameninţare către cei care încearcă să soluţioneze o problemă în mod onest este ”periculoasă”. Poliţia încearcă să-i identifice pe cei care i-au trimis scrisoarea ministrului Kotzias, a adăugat el.

Într-un interviu pentru Reuters difuzat joi, Kotzias a afirmat că o soluţie pentru soluţionarea disputei ar putea interveni până în iunie.

”Autorităţile din domeniul poliţiei au trecut la acţiune pentru a-i găsi pe cei care încearcă să inflameze situaţia”, a spus Nikos Toskas.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă