13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalTragedie în India! Şase morţi în manifestaţiile împotriva controversatei legi a cetăţeniei

Tragedie în India! Şase morţi în manifestaţiile împotriva controversatei legi a cetăţeniei

Tensiunea a rămas crescută în cel mai mare oraş din statul Assam, Guwahati, unde duminică au demonstrat 5.000 de oameni.

Noua lege facilitează acordarea cetăţeniei indiene refugiaţilor din Afganistan, Bangladesh şi Pakistan, cu condiţia să nu fie musulmani. Textul vizează minorităţi religioase, inclusiv hinduse şi sikh, care fug de teama persecuţiilor în ţările lor.

În Assam, patru persoane au murit la spital după ce au fost împuşcate de poliţie. O altă persoană a murit în magazinul unde a dormit şi care a fost incendiat. O a şasea a fost omorâtă în bătaie în timpul unui protest, au detaliat autorităţile.

Circulaţia trenurilor a fost oprită în anumite părţi din estul ţării în urma violenţelor din statul Bengalul de Vest, unde protestatarii au incendiat trenuri şi autobuze, au ars anvelope şi au organizat proteste sit-in pe drumuri şi pe liniile de cale ferată.

Şeful guvernului statului Bengalul de Vest, Mamata Banerjee, a suspendat internetul în mai multe districte.

În New Delhi, mai multe autobuze au fost incendiate, iar videoclipurile postate pe reţelele de socializare arătau poliţişti care trag gaze lacrimogene asupra manifestanţilor.

Potrivit agenţiei PTI, 35 de persoane rănite în confruntări au fost spitalizate.

Ministrul de interne Amit Shah a lansat din nou duminică un apel la calm, spunând că nu sunt ameninţate culturile locale din statele din nord-estul ţării, în timp ce unii se tem de un aflux de imigranţi din Bangladesh.

“Cultura, limba, identitatea socială şi drepturile politice ale fraţilor şi surorilor noastre din nord-est vor rămâne”, a spus Shah la un miting în statul Jharkhand, potrivit canalului de televiziune News18.

Opoziţia şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului consideră că această lege face parte din programul naţionalist premierul Narendra Modi, care are drept scop, potrivit lor, marginalizarea a 200 de milioane de indieni musulmani.

Adoptarea legii a stârnit furie în ambele camere ale parlamentului în această săptămână, miercuri, un deputat mergând până la a o compara cu legile anti-evreieşti promulgate de regimul nazist în Germania în anii ’30.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi un partid politic musulman au atacat legea la Curtea Supremă, argumentând că aceasta este contrară constituţiei şi tradiţiilor seculare indiene.

Legea a fost promulgată de şeful statului şi a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul oficial indian, joi seara târziu.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă