22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrezoreria SUA a publicat o listă cu 210 miliardari care au legături...

Trezoreria SUA a publicat o listă cu 210 miliardari care au legături cu Putin

UPDATE:

Includerea de către Ministerul de Finanţe al SUA a aproape întregii conduceri a Rusiei pe lista cu oficiali şi oameni de afaceri ruşi, consideraţi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, susceptibili de sancţiuni, vorbeşte practic despre o rupere a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a apreciat marţi Vladimir Djabarov, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), relatează publicaţia semioficială Vzgliad.

”În mod oficial, ţările noastre au relaţii, dar includerea aproape a întregii conduceri a Rusiei pe lista celor pasibili de sancţiuni indică faptul că aceste relaţii se rup”, a subliniat Djabarov, calificând decizia SUA drept o ”ingerinţă gravă” în afacerile interne ale Rusiei.

Ministerul de Finanţe american a publicat marţi o listă cu 201 de persoane – 114 înalţi responsabili ruşi şi 96 de oameni afaceri – considerate ca făcând parte din cercul preşedintelui Vladimir Putin şi care satisfac criteriile pentru eventuale sancţiuni, ca represalii la amestecul Moscovei în ultimele alegeri prezidenţiale americane.

Conform Interfax, pe listă figurează toţi cei 96 cei mai bogaţi ruşi de pe lista Forbes, a căror avere este estimată la peste 1 miliard de dolari.

”SUA încearcă să influenţeze politica internă a Federaţiei Ruse, numai că americanii obişnuiţi vor deveni ostatici ai ambiţiilor elitei americane”, a reacţionat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, inclus şi el pe respectiva listă, conform agenţiei oficiale de presă TASS. Mai mult, măsurile pe care intenţionează să le adopte SUA ”vor afecta multe state”, a spus el, adăugând că şi medii de afaceri europene vor avea de suferit din această cauză.

”Instituirea de noi sancţiuni este o nouă încercare din partea partenerilor de peste Ocean de a influenţa politica internă a Rusiei, dar când vine vorba de sancţiuni, trebuie luată în considerare şi influenţa acestora asupra cetăţenilor americani”, insistă el într-un declaraţie postată pe site-ul oficial al Dumei de Stat.

Sancţiunile ”nu au dus la o schimbare a cursului politic al Rusiei, nici la o slăbire a suveranităţii sale şi nici la dezbinare”, a mai spus preşedintele Dumei, declarându-se convins că ”noile sancţiuni împotriva Rusiei vor conduce la o consolidare şi mai mare a societăţii” ruse.

Potrivit Interfax, pe lista Ministerului de Finanţe american figurează 33 de oficiali ai administraţiei prezidenţiale de la Moscova şi 22 de membri ai guvernului, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, dar şi ministrul de externe Serghei Lavrov.

”De parcă serviciile secrete americane ar fi copiat agenda telefonică a Kremlinului”, a comentat în legătură cu numele incluse pe această listă Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei. În legătură cu respectivul raport, se poate concluziona că această politică a SUA este un lucru ”serios şi de durată”, a remarcat Kosaciov.

În acest context, şefii a trei comisii parlamentare ruse – Andrei Makarov (Buget şi Impozite), Anatoli Aksakov (Pieţe financiare) şi Viaceslav Nikonov (Educaţie şi Ştiinţă) – au renunţat să mai meargă în SUA pentru a participa la ”Micul Dejun cu Rugăciune”, la invitaţia unor aleşi din Congresul american, relatează Interfax, citând sub rezerva anonimatului, deputaţi din Dumă.

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă – 114 politicieni şi 96 de oameni de afaceri – nu au fost sancţionate de SUA şi nu sunt supuse unor restricţii sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancţiuni împotriva Rusiei pentru ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2016. Administraţia Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obţinut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu preşedintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă “Lista lui Putin”, “Lista oligarhilor”, “Raportul Kremlin”.

Raportul conţine numele aproape tuturor membrilor administraţiei prezidenţiale din Rusia – până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov – precum şi şefii agenţiilor de stat ruse, primari, guvernatori şi parlamentari. Au fost incluşi şi liderii corporaţiilor de stat şi din sectorul privat, catalogaţi drept “oligarhi”.

Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska, Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Suleiman Kerimov, Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menţionaţi are o avere estimată la cel puţin un miliard de dolari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă