18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia desconsideră avertismentele Franței în privința ofensivei din Siria

Turcia desconsideră avertismentele Franței în privința ofensivei din Siria

„Franţa, şi nici o altă ţară, nu poate da lecţii Turciei. Ele ştiu foarte bine care este obiectivul acestei operaţiuni”, a declarat Cavusoglu, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor la Ankara.

Turcia a lansat pe 20 ianuarie operaţiunea „Ramura de măslin” în cantonul sirian Afrin (nord-vest), pentru a alunga din zonă miliţia kurdă Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată „teroristă” de către Ankara, dar aliată a SUA.

În pofida apelurilor la reţinere, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat marţi că ofensiva nu se va opri „înainte de eliminarea ameninţării teroriste„ de la frontiera turcă, aluzie la YPG, care controlează numeroase teritorii în nordul Siriei.

Preşedintele Macron a avertizat Turcia în legătură cu orice tendinţă de „invadare” a Siriei.

„Dacă se dovedeşte că operaţiunea va lua o altă turnură decât cea a unei acţiuni de luptă împotriva unui potenţial terorist care ameninţă frontiera turcă şi că este o operaţiune de invadare, în acel moment, respectiva operaţiune reprezintă pentru noi o problemă reală”, a avertizat Macron, citat într-un articol online miercuri de către cotidianul francez Le Figaro.

Şeful diplomaţiei turce a denunţat totodată ”ipocrizia” unor ţări europene care, în opinia sa, îşi afişează sprijinul faţă de Turcia în cadrul unor discuţii bilaterale, dar îşi schimbă discursul în public. „Nu suntem Franţa, care a invadat Algeria. Ţări precum Franţa nu au de dat lecţii pentru noi pe această temă”, a adăugat el.

Miercuri, premierul turc Binali Yildirim, într-o primă reacţie la declaraţiile lui Macron, a afirmat că ideea unei posibile invadări a Siriei de către Turcia este „total eronată”.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă